Istarsko sijeno za potopljenu Slavoniju

Utovar sijena u Novačanskoj vali
Utovar sijena u Novačanskoj vali

Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije u suradnji s Crvenim križem Istarske županije, Hrvatskim željeznicama i Stožerom za pomoć stradalima u poplavama u Vukovarsko-srijemskoj županiji osigurao je donaciju od 30 teretnih vagona sijena.

Prva pošiljka, od 10 vagona kreće u petak put Slavonije, a zbog nemogućnosti skladištenja preostalih 20 vagona bit će isporučeno sukladno mogućnostima prijema u Slavoniji. Troškovi prijevoza prve isporuke s područja Istarske županije do željezničkog terminala u Rijeci osigurani su iz proračuna Istarske županije, a prijevoz vlakom od Rijeke do Slavonije financiraju Hrvatske željeznice. Sijeno su, prema informacijama Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, u svojim krajevima prikupljali i darovali Saša Pavletić iz Ročkog Polja, Bojan Flego iz Buzeta, Eciano Kocijančić iz doline Mirne, AZRRI  d.o.o. Murari, Ivica Flegar iz Gologorice, Albert Koraca iz Kašćerge, Josip Debeljuh iz Debeljuhi, te Savez uzgajivača istarskog goveda, Udruga konjara Istarske županije i Istarski regionalni zadružni savez.

Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije moli ostale poljoprivrednike koji su ponudili sijeno za stradale u poplavama da se strpe dok Stožer za pomoć stradalima u poplavama Vukovarsko-srijemske županije ne da suglasnost za nastavak isporuke. Istodobno se Marina Berton u ime Upravnog odjela za poljoprivredu i koordinatorica ove akcije zahvaljuje svim donatorima na području Istarske županije koji su o svojem trošku sudjelovali u ovoj akciji.

U Novačanskoj vali, nedaleko od Cerovlja, poljoprivrednici, koji inače kose te površine, jučer su natovarili pun šleper sijena i uputili ga za Rijeku. Poljoprivrednici s područja Pazinskih Novaka, obitelji Brdar, Udovičić, Matković i Toncin te obitelji Runko, Flegar i Udovičić iz Gologorice na poticaj Ivice Flegara za Slavoniju su pripremili tri šlepera, zapravo tri vagona sijena.

Josipu Brdaru, kojeg smo zatekli na utovaru u Novačanskoj vali, nije bilo teško ostaviti druge obaveze, sjesti na traktor i natovariti šleper sijena. "Znam koliko je tim ljudima teško i zato im moramo pomoći. Ne mogu si zamisliti da nekomu cijelo imanje koje je stvarao cijelog života voda odnese za par sati. To je užas i zato tim ljudima moramo pomoći. Možda će i nama kasnije nedostajati sijena, ali već ćemo se nekako snaći, pa ako treba i kupiti ga. Bez obzira na to, ljudima koji su ostali bez svega što su imali moramo pomoći. To je, ako smo ljudi, naša dužnost", kaže Brdar koji je svojim traktorom, znojan, na užarenoj livadi natovario šleper sijena koji je potom krenuo za Rijeku. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)                                                                                                                  


Podijeli: Facebook Twiter