"Istarsko selo" i "Novigradski filmski kadar"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji dan mjeseca rujna u Novigradu bit će zapamćen po događaju u kojem su se okom fotoaparata, fotoumjetnici oprostili od lijepih predjela grada i Istre. Međunarodni foto ex tempore ušao je u svoju završnicu i podjelom nagrada najboljima ispratio svoju trinaestu, sretnu ediciju, popraćenu suncem u sva tri dana trajanja.

Neobična radionica

Još su tijekom subotnjeg jutra šetali brojni sudionici ex temporea Novigradom s fotoaparatima obješenim oko vrata uživajući u posljednjim provedenim trenucima u Novigradu, bilježeći ih okom fotoaparata kao trajnu uspomenu na ugodan susret, druženje, nova poznanstava i natjecanje.

Ujutro je održana neobična radionica iz fotografije na kojoj su mogli sudjelovati i kućni ljubimci, naravno, uz pratnju vlasnika. Poznati hrvatski umjetnik fotografije iz Zagreba, Ivan Balić Cobra, podučavao je prisutne vještinama snimanja kućnih ljubimaca, pa su se kroz radionicu provlačila pitanja i zanimljiva zapažanja  vezana uz njihove kućne ljubimce.

U poslijepodnevnim je satima u Parku Giovannija Rusgnaca u neposrednoj blizini Zajednice Talijana, postavljena izložba nastalih fotografija tijekom tri dana trajanja ex temporea. Natjecanje se odvijalo u dvije tematske kategorije: "Istarsko selo" i "Novigradski filmski kadar" (kutak), a natjecanju su pristupili, prema pravilima Festivala, profesionalni i amaterski fotografi. U vremenu od 16 do 19 sati, građani, prolaznici i ostali gosti grada mogli su sudjelovati u izboru najbolje fotografije, tajnim zaokruživanjem broja na papiriću preferirane fotografije. U međuvremenu je i stručni žiri u sastavu Zvonimir Atletić (predsjednik), Zagreb, Tomislav Čop, Rijeka i Manuela De Leonardis, Rim obavljao svoj nimalo lak posao. Odlučiti u takvoj konkurenciji, gdje je svaka fotografija osim postignutog tehničkog savršenstva, ispripovijedala jednu emotivnu životnu priču ovjekovječenu u trenutak, potrajalo je dobra dva sata.

Navečer je uslijedila nominacija i proglašenje najboljih, koje je na svečanost dovabilo Giuseppinu Raico, dožupanicu Istarske županije, Maurizia Tremula, iz Talijanske unije, Antea Miloša, gradonačelnika Novigrada, Vesnu Ferenac, direktoricu Turističke zajednice Novigrada, Aleksandru Vinkerlić, ravnateljicu Istarske kulturne agencije, predstavnike auto-kuće Suzuki, pokrovitelja ovogodišnje manifestacije te ostale uvažene goste, posebice iz svijeta umjetnosti.

Pehari i nagrade

Nakon tri dana lutanja Istrom i Novigradom, najboljima su u natjecateljskoj kategoriji "Novigradski filmski kadar" proglašeni: Vera Muzić, Novigrad (treće mjesto), Marcus Fernando, Sri Lanka (drugo mjesto) te Edin Džeko iz Sarajeva (prvo mjesto). Uručeni su im pehari, odnosno skulpture u trajno vlasništvo, rad autora Giannija Bulića iz Pule. U natjecateljskoj kategoriji pod nazivom "Istarsko selo", nagrade su dodijeljene: Slavici Isovskoj, Momjan (treće mjesto), Martinu Močibobu, Motovun (drugo mjesto), a pobjednik natjecanja je Stefano Muzzarelli iz Modene, kojima su pripale originalne nagrade, rogovi, trofeji istarskoga blaga, rad Refika Salija Fika iz Poreča.

Uz znakovite nagrade pobjednici su darivani i vrijednim paketima s fotoopremom i fotoaparatima (Fuji, Nikon), dar pokrovitelja, auto-kuće Suzuki.

Osim navedenih nagrada u natjecateljskom dijelu, uručene su i one izvan konkurencije. Za vjernost i sudjelovanje na svim dosadašnjim foto ex temporeima uručena je Kreši Mehečiću (Zagreb) te najmlađoj fotoumjetnici Lauri Očič.

I narod je kroz svoj Vox Populi dobio pobjednika u imenu Ivana Balića Cobre, Zagreb.

U ime Istarske županije pozdravila je i pohvalila manifestaciju dožupanica Giuseppina Raico.

- Novigrad je već postao prepoznatljiv na mapi Istre po svojim brojnim kulturnim događanjima, ali foto ex tempore nadilazi okvire nacionalnog, izjavila je dožupanica čestitavši gradonačelniku Novigrada za podršku koju pruža kulturi i organizatorima Festivala.

I Maurizio Tremul je vidno zadovoljan pohvalio Festival.

- Zajednice Talijana Istre i Rijeke nastoje svojim brojnim aktivnostima i okupljanjem članstva sačuvati i njegovati vlastiti nacionalni identitet te kulturu, ali su spremne i za suradnju s različitima, razvijanjem interkulturalnog dijaloga. I ova je manifestacija potvrda naših stremljenja k tome, zaključio je Tremul.

Brojnim posjetiteljima i natjecateljima se obratio i domaćin, gradonačelnik Novigrada Anteo Miloš, kojega su na kraju govora nadvladali povici iz publike uzvikujući ime: Miranda, Miranda... Potom je s oduševljenjem pozvao na pozornicu umjetničku voditeljicu foto ex temporea Mirandu Legović.

- Ne može se zamisliti ljepši ulazak u mjesec listopad od večerašnjeg. Toliko je predivnih događanja proteklo u ljetnim mjesecima u Novigradu, ali ovaj je stigao poput krune na kraju puta. Naravno da najveće zasluge pripadaju našoj Mirandi koja sve to predano i znalački gura, pa joj i u vaše ime čestitam, svoje je riječi potvrdio stiskom ruke i zagrljajem Miloš, da bi u istome trenu dotrčao do pozornice najvjerniji fotograf, Krešo Mehečić s poklonom u rukama kojega su joj uručili zajedno.

Organizaciju XIII. Međunarodnog foto ex temporea potpisuju Zajednica Talijana Novigrad i Udruga Fotografa Istre. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter