Istarsko se svećenstvo borilo za sve žitelje Istre


Reagirajući na događaje povodom proslave Dana Istarske županije i obilježavanja 70. godišnjice Pariške mirovne konferencije, oglasila se i skupina kulturnih udruga i pojedinaca iz Istre, među kojima i akademik Josip Bratulić, biskup u miru mons. Ivan Milovan, istarski ogranci Matice Hrvatske te Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula.

U svom priopćenju između ostalog kažu da "umjesto da bude svetkovina svih Istrana i gostiju, ova je svečanost ponovno neprimjereno i ideološki jednostrano organizirana. Iskazi ostrašćene mržnje, ovoga puta zvižducima, upućeni su najprije istarskom svećenstvu koje je i u povijesti uvijek bilo uza svoj narod i sve vjernike, zatim prema istarskoj Crkvi te poglavito prema liku i djelu za narodnu stvar prezaslužnoga mons. Bože Milanovića". Predlažu i da se ubuduće "Dan sjedinjenja dostojanstveno, kulturno i odgovorno evocira svake godine, ali u obliku svenarodne svečanosti, upravo na taj dan, 13. rujna", te da se osnuje "prigodni organizacijski odbor širokog demokratskog sastava potvrđen na najvišoj razini, primjerice u Saboru Republike Hrvatske i pod njegovim visokim pokroviteljstvom".

Reagirala je i skupina katoličkih udruga, pokreta i pojedinaca iz Istre. Podržala je zahtjeve koje je u priopćenju javnosti uputila Porečko pulska biskupija uz napomenu da su "duboko zapanjeni i razočarani necivilizacijskim istupom na svečanoj sjednici Dana Istarske županije".

"Istarsko se svećenstvo borilo za sve žitelje Istre, neovisno o vjerskom, nacionalnom i svjetonazorskom opredjeljenju. Upravo nam oni danas trebaju biti uzor međusobnog poštovanja i uvažavanja različitosti. Ispod svake je razine ljudskoga dostojanstva u 21. stoljeću, prije svega, na bezobrazan način iskazivati svoje 'nezadovoljstvo', a onda još i ne poznavati i ne priznavati elementarne povijesne činjenice o vlastitom zavičaju", zaključuje svoje priopćenje skupina osam udruga i pokreta među kojima Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. A. Heka te Hrvatski katolički zbor MI - osnovna zajednica Vodnjan. (G. I.)



Podijeli: Facebook Twiter