Istarsko povijesno društvo je profilirana udruga

Skupština Istarskog povijesnog društva
Skupština Istarskog povijesnog društva

U Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prošli je petak održana je 3. redovna godišnja skupština Istarskog povijesnog društva. Uz informacije o aktivnostima Društva u 2012., najavljeno je i više projekata koji će biti realizirani do konca ove godine.

Prema informaciji Mihovila Dabe, sjednica je počela kraćim osvrtom na postojani priljev novih članova, te odavanjem počasti prošle godine preminuloj uglednoj članici, prof. dr. sc. Vesni Girardi Jurkić.

Naglašeno je i da je koncem prošle godine objavljen drugi svezak godišnjaka Histria, te da su u tijeku pripreme za tiskanje trećeg godišta. Tijekom 2013. planirano je i objavljivanje zbornika radova s međunarodnog znanstvenog skupa  "150 godina od uspostave Istarskog pokrajinskog sabora u Poreču", održanog u listopadu 2011. godine.

Uz  stopostotni rast posjećenosti mrežnih stranica Društva, izdvojeno je i nekoliko značajnih projekata. Tako je "Fotohist(o)rija" projekt usmjeren na prikupljanje, digitaliziranje i prikazivanje fotografija povijesno-kulturnog sadržaja s područja istarskog poluotoka. Nedavno je dovršena digitalizacija odabrane povijesne fotografske građe Arheološkog muzeja Istre, kao i objava dijela fotografske građe Zavičajnog muzeja u Buzetu.

- Ovaj će projekt, pod vodstvom Milana Radoševića i Alda Šurana, nesumnjivo tijekom idućih godina posjetiteljima internetskih stranica omogućiti uvid i u druge zanimljive zbirke starih fotografija, ističe Dabo. Naglašava i da je projekt Igora Jovanovića i Igora Šaponje "Istarske sudbine: Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugog svjetskog rata i poraća" tijekom 2012. predstavljen na više seminara i konferencija, a nove snimke svjedočanstava nekadašnjih logoraša postavljene su na mrežne stranice. Uz to, Društvo se uključilo u srodan međunarodni projekt "Iza željezne zavjese". Također je digitalizirano 19 brojeva Vjesnika istarskog arhiva, koji su dostupni na stranicama Istarskog povijesnog društva, Državnog arhiva u Pazinu te na portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske Hrčak.

- Projekt digitalizacije, koji vodi Ivan Žagar, za krajnji cilj ima digitalizaciju cjelokupnog fonda istarskih povijesnih časopisa, veli  Dabo.

Uz ostalo je tu i "Istarski vremeplov", projekt realiziran u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli, utemeljen na tekstovima iz negdašnjih pulskih i istarskih glasila koje je za internetsku objavu uredio Luka Tidić. Planiran je i nastavak programa predstavljanja povijesnih izdanja pod vodstvom Ivana Žagara, u sklopu kojeg su tijekom 2012. predstavljene monografije Marte Verginelle, Dina Mujadževića, Hrvoja Klasića i Alojza Štokovića.

- U četvrtu godinu postojanja, dakle, Istarsko povijesno društvo, ulazi kao profilirana i prepoznatljiva udruga čija djelatnost omogućava brojnim članovima realizaciju vlastitih interesa, a širem krugu zainteresiranih bolje upoznavanje s istarskom prošlošću, zaključuje Dabo.


Podijeli: Facebook Twiter