Istarsko pivo San Servolo Gold i francusko vino Sancerre


Ako malo dublje zadrete u istarsku povijest nailazite na veliku poveznicu sa vinom i vinovom lozom kroz stoljeća postojanja našeg lijepog poluotoka. Čitajući sjajnu knjigu „Puna je Pula” koju je davno napisao Mijo Mirković alias Mate Balota, dolazite do podatka da se je po svojem osnivanju Pula kao velika KuK ratna luka dijelila na vinsku Pulu, u kojoj su se nalazili Talijani i Hrvati i na pivsku Pulu u kojoj su dominirali Nijemci, Austrijanci, Česi i Slovaci.

Dakle prisutnost piva na našem poluotoku nije stara kao vinska, ali ima već prilično dugu tradiciju. Prošlo je oko dvije godine otkako sam probao prvo pivo proizvedeno u maloj obiteljskoj pivovari iz Buja koju su osnovali Simon Grbac i njegov tim ljudi. Prvo su krenuli sa svijetlim lager pivom, te potom crvenim pivom, a završili su s crnim pivom ili „Istarskim Guinnessom”.

Ove godine agilna ekipa iz Buja na tržište je plasirala i malu bocu zapremine 0,33 l koja je možda prikladnija za kafiće, dok veća boca od 0,50 l odlično paše uz gastronomiju. U međuvremenu su lani pokrenuli odličan gastropunkt u Bujama i definitivno su oplemenili istarsku enogastro scenu. Još lani mi je Simon Grbac obećao da na red dolazi i jedno pivo ograničene serije koja će biti posebno. Dakle danas bih se osvrnuo na San Servolo Gold limitiranu seriju koja je pakirana u jako lijepoj boci zapremine 0,75 l i po ideji samih proizvođača namjena joj je da zadovolji potrebe poput jedne butelje vina. Ovoga piva proizvede se za mjesec dana oko tisuću boca, a bitna je stavka da kod varenja imamo puno duži proces, te se koristi više hmelja i više ječmenog  slada koji je pilsner iz Bavarske. Pivo je nefiltrirano, nepasterizirano i refermentirano u boci. Kod točenja u čašu pjena ovoga piva je postojana i vrlo bogata te čaša izgleda raskošno.

Boja je lijepa i elegantna te podsjeća na karamelnu notu. Miris je fin, ugodan i postojan s travnatom notom na prvu notu, gdje dominira koromač i ružmarin a osjeća se nota kvasca, pomiješana sa žitaricama.

Kao i kod svih San Servola do sada kad u boci ostane zadnja trećina piva dobro je bocu malo zavrtiti da se talog pomiješa s pivom i tako ne budemo uskraćeni za kvalitetan okus. Na okusu pivo mi djeluje polusuho i lijepo se ispija, zavodljivo je i krasi ga lijepa svježina i trajnost u ustima a na retro okusu dolazi malo gorčine. Harmonija ovog piva je jako dobra te me je na svim dijelovima razveselilo i kušao sam ga uz platu mesnih narezaka s malo sira.

Ime pića: San Servolo “Gold”

Proizvođač: Bujska pivovara

Lokacija: Buje/Istra

Temperatura serviranja: 6-8 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Plata narezaka

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riedel Ouverture beer glass

Cijena (mpc): 33,75 kn (Brolo Buje)

 

Francuska vina Sancerre

Vallée de la Loire ili dolina rijeke Loare je izuzetno interesantna francuska regija. Nedavno sam u jednim austrijskim gastronovinama pročitao naslov » Jardin de la France « ili » Vrt Francuske«, što Loara uistinu i je, jer osim po vinu, poznata je i po artičokama, šparugama, tartufima te voću, pogotovo trešnjama.

Regija počinje u gradu Nantesu te se proteže duboko u unutrašnjost gdje se skoro križa sa sljedećom važnom vinskom, dolinom rijeke Rone. Povijesni gradić Orleans bitan nam je jer se u njegovoj blizini  nalaze dva poznata  vinogorja  Sancerre i Pouilly-Fumé, koja su poznata po izvrsnim vinima na bazi Sauvignona bijeloga. Danas bih se osvrnuo na vinariju Henri Bourgeois čija vina u Hrvatskoj distribuira jedan od najboljih vinskih uvoznika Boris Ivančić sa svojom tvrtkom Vivat Fina vina. Posjed s kojeg dolazi naše današnje vino »Silex«, dolazi iz gradića Chavignola poznatoga po izvrsnom kozjem siru.

Domaine Henri Bourgeois danas posjeduje 65 ha vinograda, a osim u Francuskoj posjeduju i vinograde na Novom Zelandu gdje također rade Sauvignon bijeli. Vino Sancere d Antan Silex dolazi iz starih vinograda sa tla Silexa, što je naziv za tlo koje se sastoji od sloja kremena, na podlozi vapnenca i gline, i koje vinu daje osobito izraženu mineralnost.

Grožđe se bere u 65 godina starom vinogradu, a vino kasnije odležava na vlastitim kvascima u šest godina starim barrique bačvicama. Prije stavljanja u bocu vino se ne filtrira, što se označava i na etiketi sa »Non Filtre« !

Vino ima lijepu  zelenkasto-žutu boju sa srebrnima odsjajem, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na nosu se osjeća travnata nota koju prate voćne note koje idu prema crvenoj naranči i grejpu, a kasnije dolazi i mineralna nota mokrog morskog kamena, te se kasnije probija i nota sočne breskve. Dakle kompleksnost mirisa je bogata, a miris je fin i ugodan te je vino već na nosu razigrano. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima sjajnu svježinu i izvrsnu mineralnost te ga krasi srednje tijelo.

Vino je uravnoteženo s izraženim intenzitetom okusa a trajnost u ustima je vrlo duga. Na after tastu dolazi nota breskve i ogroza, a vino je harmonično i u sjajnoj formi za ispijanje u toplim ljetnim danima uz pladanj sirovih morskih delicija. Vino u dobrim uvjetima čuvanja može poživjeti barem 5-6 godina.

Ime vina: Sancerre d'Antan „Silex“

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Henri Bourgeois

Lokacija: Chavignol, dolina rijeke Loire, Francuska

Temperatura serviranja: 10-12 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Sirove morske delicije

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Superlegero Loire Riedel Glass

Cijena (mpc): 315,00 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter