Istarsko maslinovo ulje treba zaštitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kvalitetno istarsko maslinovo ulje treba što prije zaštititi, ali se još uvijek maslinari ne mogu dogovoriti treba li tražiti oznaku izvornosti ili oznaku zemljopisnog podrijetla. Dobra je vijest da su se poceli dogovarati. Na jucerašnjem skupu u Županijskoj gospodarskoj komori oformili su strucnu radnu grupu koja ce za sljedeci sastanak pripremiti prijedlog.

Maslinovo ulje iz Istre još uvijek nije zašticeno ni na koji nacin zbog cega nema dobru produ niti adekvatnu cijenu na inozemnom tržištu. Do sada su, prema Ministarstvu poljoprivrede, poslana cak cetiri zahtjeva iz Istre. Zaštitu zemljopisnog porijekla tražio je cluster maslinara, a još prije šest godina na tome su poceli raditi u rovinjskoj Valalti. Agroturist iz Vodnjana i Olea iz Tara tražili su zaštitu izvornosti, no rješenje nije dobio nitko. Ministarstvo poljoprivrede nije do sada izdalo niti jedno rješenje, vec ceka usuglašavanje svih maslinara

Da se ubuduce više ne bi rasipalo toliko vremena, novca i truda, županijski Odjel za poljoprivredu okupio je udruge i clustere koji su ujedinili snage za zaštitu proizvoda. Do sada su se složili da se proizvod zove istarsko ekstradjevicansko maslinovo ulje, a zaštita mora donijeti korist svim proizvodacima ulja u Istri, no koji je model povoljniji?

Olivera Koprivnjak u ime clustera maslinara tvrdi da je zaštita zemljopisnog porijekla prije dostižna i manje ce koštati proizvodaca. S tim se ne slaže Franko Raguž iz Agroturista koji tvrdi da je zaštita izvornosti vrednija oznaka, a ne donosi puno veci trošak. Procelnik Milan Antolovic, u ime Županije, preferirao je pak zaštitu izvornosti.

"Talijani imaju 35 zaštita izvornosti ulja i samo jednu zaštitu zemljopisnog porijekla", jedan je od Antolovicevih argumenata. Melinda Cossetto je u ime MIH-a upitala jesmo li spremni uložiti još novca i vremena na cekanje oznake. Važno je, dodala je, dobiti zaštitu što prije, a to ce biti moguce s oznakom zemljopisnog porijekla.

Tedi Chiavalon iz Vodnjana tvrdi da imaju poteškoca zbog toga što njihovo ulje nema nikakve oznake izvornosti, a 90 posto proizvoda izvoze. "Kada bismo se oslanjali samo na plasman na domacem tržištu, to bi za nas bila katastrofa. U Europi je malo tko cuo za Istru, pa je jedino oznaka izvornosti ili porijekla garancija za plasman istarskih proizvoda. Potrebno je više uložiti i u promoviranje ulja u svijetu", veli Chiavalon.

Zato je važno da ulje nosi istarsko ime, a ne da je još rascjepkano na mikrolokalitete, što bi se dogodilo kada bismo imali vodnjansko, tarsko, porecko ili ulje iz Valalte. Potrošacu treba poslati poruku da je rijec o ulju iz Istre, a oznaka zaštite to ce i garantirati. Sve se više ulja proizvodi u Istri, domace je tržište zasiceno, mnogi su krenuli prema izvozu. Posve je neizvjesno koliko ce vremena trebati za dobivanje bilo koje zaštite buduci da se propisi stalno mijenjaju i uskladuju s europskim.


Podijeli: Facebook Twiter