Istarsko maslinovo ulje spremno za Europu


Tradicionalni 11. Dani mladog maslinovog ulja svečano su otvoreni jučer u podne u Vodnjanu. Trodnevna manifestacija na kojoj više od sto izlagača prezentira više od 200 uzoraka maslinovog ulja, uz brojne goste i uzvanike, već je u prvim minutama privukla i brojne posjetitelje.

Uživali su u zamamnim mirisima i okusima vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ove godine zbog kasne berbe mlađeg nego ikad, kao i u kombinaciji ulja s vrhunskim gastronomskim delicijama koje su se krčkale pod kuhačama renomiranih kuhara.

Osim iz Hrvatske, izlagači dolaze i iz Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Albanije, a uz maslinova ulja posjetitelji mogu isprobati i vina, sireve, pršut, med, bučino ulje, rakije, likere, džemove i mnoge druge zanimljive proizvode. U ponudi su i oil bar, Oil & art ture, kutak za djecu i nagradne igre pa je ova manifestacija zanimljiva svim generacijama.

Otvaranju manifestacije prisustvovali su županijski te vijećnici gradova i općina kao i predstavnici državnih, županijskih i gradskih institucija. U ime domaćina, Grada Vodnjana, okupljenima se obratio gradonačelnik Klaudio Vitasović.

- Krenuli smo prije 11 godina, na površini od 350 četvornih metara na Placi u Vodnjanu, a sad na 1.600 kvadratnih metara imamo nekoliko stotina maslinovih ulja. Ovdje su i vrhunski kuhari koji pripremaju vrhunska jela tradicionalne i moderne gastronomije. Vodnjan je dugogodišnjim ulaganjima u maslinarstvo postao grad simbol mladog maslinovog ulja prepoznatljiv u našoj regiji, ali i šire, rekao je Vitasović. Istaknuo je rad brojnih maslinara Vodnjanštine jer, bez njih, kako je rekao, danas ne bismo mogli uživati u vrhunskoj kvaliteti proizvoda.

Manifestaciju je službeno otvorio istarski župan Valter Flego.

- To što smo ovdje izraz je poštovanja prema ovoj manifestaciji, gradu, maslinarima i svima koji svojim žuljevima i trudom rade ovaj proizvod, rekao je. Maslinovo ulje, dodao je, zaštićeno je na nacionalnoj razini, a namjera je da, po uzoru na pršut, bude prepoznato i na tržištu Europske unije.

- U tome ćemo uspjeti i onda igramo u "Ligi prvaka". Sad smo srebrni, ali nećemo se zadovoljiti samo drugim mjestom. Istarska županija će biti partner u zaštiti ulja, navodnjavanju i svemu što radimo da budemo najbolji u maslinovim uljima, rekao je Flego otvarajući manifestaciju. (P. LUKEŽ, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U SUBOTU


Podijeli: Facebook Twiter