Istarsko maslinovo ulje mora biti top-kvalitete

Inzistirati na top-kvaliteti istarskog maslinovog ulja
Inzistirati na top-kvaliteti istarskog maslinovog ulja

Nakon što je još 1994. godine u Istri započeo snažniji razvoj maslinarstva, jučer je istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje prvi put dobilo svoju markicu zemljopisne oznake izvornosti "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje" te certifikate. Markicu je na 20 boca istarskih maslinara zalijepio resorni ministar Tihomir Jakovina u vodnjanskom županijskom Centru za razvoj maslinarstva. Prve markice i certifikate dobili su OPG Komparić, OPG William Negri, OPG Đurđica Franković, Ipša, Giacometti-Moscarda, Agrolaguna, OPG Matteo Belci, AZRRI, OPG Tanger, San Antonio, Agroprodukt, Pino Lupieri, OPG Balija, OPG Sandi Chiavalon, OPG Mario Radešić, Brist, Dario Paulišić, OPG Mario Vošten, Željko Grgorinić te Oleum Maris. "Nulta" markica išla je Klasteru istarskih maslinara.

Predsjednik tog klastera Bruno Legović istaknuo je kako je riječ o povijesnoj prekretnici istarskog maslinarstva, a na samom projektu certificiranja istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja radilo se punih pet godina. Inače, od 1994. godine istarsko je maslinarstvo s 350 tisuća rodnih stabala došlo na brojku od 1,2 milijuna stabala. Također, te davne 1994. u Istri su postojale samo tri uljare, dok ih je danas 30-ak.

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović istaknuo je pak kako od 1,2 milijuna rodnih stabala maslina u Istri, 500 tisuća njih je samo na području Vodnjana koji je znatno uložio u maslinarstvo te se smatra svojevrsnim centrom maslinarstva na Poluotoku.

- Da bismo to postigli, u zadnjih smo desetak godina podijelili 300 tisuća sadnica. Ujedno, trenutno na našem području radi i pet vrhunskih uljara. U svemu tome najveći nam je partner bila Istarska županija, ali i prijašnji župan Ivan Jakovčić koji je najzaslužniji za razvoj maslinarstva u Istri, uz aktualnog župana Valtera Flega te županijskog pročelnika za poljoprivredu Milana Antolovića.

Međutim, istarski maslinari imaju veliki problem, a to je navodnjavanje. Krenuli smo s Valturom, a nadamo se da sada slijedi Vodnjanština, kazao je Vitasović istaknuvši da sušne godine kao ova itekako utječu na prinose koji će ove godine iznositi od 25 do 30 posto. Tvrdi da bez navodnjavanja neće biti ozbiljnih prinosa za tržište ističući kako voda za poljoprivrednika mora biti po nižoj tarifi nego što je za domaćinstva.

Podršku je vodnjanskom gradonačelniku po tom pitanju pružio i ministar Jakovina tvrdeći kako za takve projekte ima novca iz fondova Europske unije, projekata ruralnog razvoja. Istaknuo je da je u mandatu ove Vlade pod navodnjavanje stavljeno dodatnih 12 tisuća hektara.

- Kada dodjeljujemo ovakve markice, ne radimo to samo da bismo zaštitili proizvod, nego da bismo ga učinili prepoznatljivim na unutarnjem tržištu, smanjujemo mogućnost zloporabe tog naziva, dižemo mu vrijednost da bi ga proizvođači ga mogli bolje tržiti, a time radimo i na prepoznatljivosti regije te države odakle dolazi. Kada sam postao ministar, imali smo samo pet proizvoda koji su bili zaštićeni na nacionalnom nivou, a u ove četiri godine zaštitili smo još 15 proizvoda na nacionalnom nivou. Krenuli smo s cijelim setom zaštite na europskom nivou, i već sada imamo šest proizvoda koji su zaštićeni na europskom tržištu, kazao je Jakovina. Dodao je kako je sljedeći na redu zaštite na razini Europe istarski pršut.

Bivši župan, aktualni europarlamentarac Ivan Jakovčić naglasio je da je na razini Unije pokrenuo Deklaraciju o maslinovom ulju i maslinarstvu u Europu u kojoj inzistira da se u Europi stvori nova vrsta kvalitete maslinova ulja.

- Mi proizvodimo vrhunsko svjetsko maslinovo ulje, ali ono je objektivno u jednoj kategoriji u kojoj, kada gledamo na europskom nivou, ima jednu prosječnost. A prosječnost Istri ne treba i ne pripada. Moramo biti najbolji i tako ćemo biti najuspješniji i jedino konkurentni. Zato ću inzistirati u svom radu u Europarlamentu da se stvori posebna top-kvaliteta maslinovog ulja. Jer samo maslinovo ulje nazvati ekstra djevičanskim nije dovoljno. Inzistirat ću da europska proizvodnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja top-kvalitete dobije posebnu oznaku, rekao je Jakovčić. Druga oznaka na kojoj će inzistirati je oznaka bio proizvodnje budući da se radi na projektu bioregije Istre. (Barbara BAN; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter