Istarsko maslinovo ulje – dokazana kvaliteta bez premca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U kvalitetu istarskog maslinovog ulja nikada nije bilo sumnje i već dugo su na svjetskoj sceni prepoznata kao jedna od najboljih, no posljednjih godina obaraju sve rekorde. Ovdje u Istri, što god da proizvodimo, ne zadovoljavamo se osrednjošću, barem su nas tako naši stari učili, pa se tako niti istarski maslinari nisu zadovoljili s time što su "jedni od", već su proteklih godina naporno radili na podizanju kvalitete maslinovog ulja i u konačnici zasluženo zasjeli na samo svjetsko maslinarsko prijestolje.

Flos Olei proglasio Istru najboljom

Činjenica da je "Flos Olei", jedan od najprestižnijih i najopsežnijih svjetskih vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja, čije visoke kriterije nije nimalo lako zadovoljiti, već dvije godine za redom, 2016. i 2017., proglasio Istru najboljom maslinarskom regijom na svijetu, govori jako puno. Prije svega dokaz je to kako se naporan rad, kako u maslinicima, tako i u smislu promocije, itekako isplati, no govori i o tome kako je Hrvatska stasala u međunarodnim okvirima kada su u pitanju renomirana svjetska priznanja ovakve veličine. Nije nimalo lako, unatoč besprijekornoj kvaliteti proizvoda, jednoj ovakvoj mladoj i u svjetskim okvirima maloj državi, istaknuti se među brojnim drugim konkurentima.

Dodatna prednost je to što se većina maslinara ujedno bavi i proizvodnjom i plasiranjem kvalitetnog vina, pa tako svojim vinima privlače nove kupce maslinovog ulja i obratno. Jedan od najboljih primjera svakako je obitelj Poletti iz Višnjana, te mladi Juraj Mastilović, koji svojim gostima nude i maslinovo ulje i vino, oboje s potpisom brenda. Ovih dana diljem Istre aktualna je berba maslina. Neki maslinari su već završili svoje berbe ranijih sorti, neki čekaju još koji dan, no sve u svemu poslovi u maslinicima polako i sigurno privode se kraju.

Istarska bjelica, buža i črnica

Sve oči uprte su u svježi nektar iz maslina, koji za jedne predstavlja ljekovito ulje, za druge gastronomski užitak, a za treće, maslinare, isplativ prihod i ubiranje plodova vlastitog znoja i rada. I ove godine očekuje se iznimna kvaliteta ekstradjevičanskih maslinovih ulja, a s time vjerojatno i nove nagrade za brojne autohtone sorte kao što su istarska bjelica, buža i črnica od kojih se, pored stranih sorti koje su također solidno zastupljene, nekako uvijek najviše očekuje.

U konačnici, nesumnjivo je kako su ovakva priznanja, kao i brojne individualne nagrade za maslinova ulja, poprilično jak vjetar u leđa turističkoj ponudi Istre, pa i cijele Hrvatske. Temelji istarske turističke ponude leže upravo na gastronomskoj ponudi, a svrstavanje maslinovog ulja, neizostavnog sastojka svake iole dobre kuhinje, zasigurno će dati svoj doprinos dodatnom profiliranju istarske regije kao elitnog gurmanskog odredišta. S nestrpljenjem stoga iščekujemo svježa maslinova ulja i bogatstvo okusa koje dolazi u paketu. (Andrea PANČUR)


Podijeli: Facebook Twiter