Istarsko govedo kao delikatesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za podrucje Bujštine organizirana je promocija mesa od boškarina u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i konobe Nono u Petroviji kod Umaga, koja u svojoj ponudi tu delikatesu ima vec godinu i pol dana.

Ova prezentacija dio je projekta "Trajna zaštita istarskog goveda gospodarskim iskorištavanjem u sustavu ruralnog razvitka Istre", kazao je direktor AZZRI-ja Graciano Prekalj. Njihov je cilj zaštita te istarske autohtone pasmine i to na nacin da se njen genetski potencijal i profitabilni uzgoj istarskog goveda gospodarski zaštite i valoriziraju korištenjem u proizvodnji mesa.

Za mnogobrojne goste domacin i vlasnik konobe Edi Prodan sa svojom je ekipom pripremio mesnu salatu s komadicima tog mesa i sezonskim gljivama, potom su uslijedili fuži i njoki sa šugom od boškarina, a zatim pašticada s palentom i boškarinom. Slatki kraj oznacila je krostata od dunja.



Bila je to i vecer za promidžbu mladih vinara i njihovih odlicnih vina. Prvi je slijed tako sljubljen s malvazijom Danijela Kraljevica Cuja iz Umaga, drugi je popracen merlotom Irenea Celege iz Buja, dok je pašticada kombinirana s buzetskim refoškom Piquentum proizvodaca Dimitrija Brecevica.

Od 40-ak ugostiteljskih objekata u Istri i na podrucju Grada Zagreba, koji od AZRRI-ja nabavljaju meso od boškarina, dosad je ovakva prezentacija u više od godinu dana održana u njih 15-ak. Prekalj je naznacio da se u svakom lokalu jela ocjenjuju (medu gostima je preksinoc bio i vodeci poznavatelj istarske gourmet scene Franko Lukež), iz cega ce na kraju proizaci kuharica s najboljim receptima.

Na taj su nacin boškarina nedavno predstavili u Bruxellesu i Luksemburgu, gdje ciljaju na renomirane restoratere, a takva ih vecer ocekuje uskoro i u Zagrebu.



Direktor AZRRI-ja podsjetio je da su ovaj projekt zapoceli prije pet godina, te da su i sami postali uzgajivaci pa sad zajedno s kooperantima imaju 90 grla. Zajedno sa svim ostalim uzgajivacima u Istri trenutno ima 1.200 grla, a cilj je za pet do sedam godina dostici brojku od 2.000. Spremna je gradevna dozvola za gradnju štale na Gortanovom Brijegu, gdje ce se nalaziti centar za regionalni razvoj i zaštitu bioraznolikosti, zajedno s podcentrom za stocarstvo. Prekalj je takoder najavio da u planu imaju i otvaranje objekta za rasijecanje mesa u bivšoj klaonici Puris u Pazinu.


Podijeli: Facebook Twiter