Istarsko Golo Brdo u Ljubljani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na poziv kustosica Saše Nabergoj i Sonje Zavratnik iz Ljubljanskog SCCA-a, studio Golo Brdo iz Rovinjskog Sela gostuje u ljubljanskoj galeriji Vžigalica. Rijec je o prvom predstavljanju jedne istarske galerije u Ljubljani. Djelatnost ovog studija prezentirana je u sklopu programa Studio 6, koji su 2004. osnovale Barbara Borcic i Saša Nabergoj.

SCCA je na sudjelovanje pozvao dva "artists-run" prostora, koji svojim nacinom djelovanja poticu šire razmišljanje o nacinima i uvjetima izlaganja umjetnickog djela. Ne zanimajuci se za spektakl, vec dugorocno djelovanje unutar lokalnog konteksta, Studio 6 je posegnuo prema konceptualnim artistickim centrima Bukovje iz Slovenije i Golom Brdu.

Od 21 umjetnika koji su od 2007. do 2011. izlagali na Golom Brdu organizatori su na izložbu u Ljubljani pozvali Nemanju Cvijanovica, Vladu Marteka, Dalibora Martinisa, Gorana Petercola i slovensku grupu Irwin. Svaki od njih izložio je rad po vlastitu izboru, iz recentne produkcije i skromnije produkcije, što je i koncept programa Golog Brda.

Uz brojnu publiku, umjetnike i kustose izložbu je posjetila i slovenska ministrica kulture Majda Širca.

Dan prije otvaranja izložbe u prostoru galerije Vžigalica održana je "Vecera s umjetnikom", vec tradicionalni projekt voditelja Golog Brda Tomislava Brajnovica. Zamišljena kao susret sa skupljacima umjetnickih djela, vecera uz lignje na salatu, žminjsku skutu, rokulju, maslinovo ulje iz Zamaska i crni refošk iz Buzeta te fljoke tete Marije iz Rovinjskog Sela pretvorila se u druženje i razgovor kolega umjetnika, kustosa i njihovih prijatelja. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter