Istarskim vinarima teran znači život

starski vinari jasno poručuju da neće odustati od naziva teran (Arhiva/dr. Edi Maletić)
starski vinari jasno poručuju da neće odustati od naziva teran (Arhiva/dr. Edi Maletić)

Nestrpljivi vinoljupci nervozno oblizuju rub čaša i guraju nos u njihovu nutrinu ne bi li osjetili svježinu prvih alkoholnih para iz nedoraslog vina. Teran, svi će se složiti, nije najuzbudljivije piti svježeg, starenjem dobiva na šarmantnosti, gubi onu svoju početnu goropadnost, postaje zreliji, ozbiljniji dok u tišini sjedi u hrastovim bačvama i čeka pravi trenutak za ulazak u boce.

No, iako možda nećemo već sada rado kušati ovogodišnju berbu terana, veselit ćemo se kada 2015. otvorimo bocu i kušamo… Što? Hoće li tada postojati boca s etiketom terana proizvedenog u hrvatskom dijelu Istre? Slovenci su zaštitili ime i našim vinarima zasad oduzeli mogućnost da prodaju, uz malvaziju, najistarskije vino. Političari još uvijek ne pronalaze rješenje, a vinare polako hvata panika, ne znaju hoće li uopće više moći i do kada prodavati teran.

Za očuvanje imena angažirali su se i hrvatski europarlamentarci. Marino Baldini, istarski predstavnik u Europi na plenarnoj je sjednici u Strasbourgu u svom obraćanju pozvao da se ispravi nepravda. Da je riječ o nepravdi pa i grešci Europske komisije koja je odobrila Sloveniji zaštitu terana, slaže se i Ivica Matošević iz udruge Vinistra.

- Uskoro ćemo napraviti promociju prvih IQ (Istrian quality) terana koji će ići u prosincu vani. To je možda pravi trenutak da se malo podgrije atmosfera. Radi se o teranu iz berbe 2011. Naše je razmišljanje da teran brendiramo kao vino koje odležava. Smatramo da je kvalitetniji i interesantniji ako ga radimo kao zrelo nego kao svježe vino, kaže Matošević.

Ističe da će berbe 2011. i 2012. biti plasirane na tržište pod istom oznakom kao i dosad, a novost je da bi berba 2013. trebala biti drugačija.

"Teran iz 2013. imat će oznaku - hrvatska Istra. To vrijedi i za sve druge sorte. Već smo jasno poručili da sigurno nećemo odustati od naziva teran. Nudimo varijantu u kojoj će naša braća Slovenci imati svoj, a mi svoj teran.

Oni će imati kraški, a mi istarski, odnosno naš će imati predznak hrvatska Istra, a njihov Kras. Ukoliko budemo imali problema u realizaciji te strategije, ići ćemo u spor. Teran će biti na etiketi. Nema drugačijeg razmišljanja. Tko god ide u bilo kakve kompromise, taj ne poštuje identitet, tradiciju i samu činjenicu da teran ovdje egzistira 650 godina.

Tko smo mi da mijenjamo ime? Tko meni daje mandat za takvo što ili da izmišljam nešto novo zato što na dan kada su Slovenci zaštitili ime nisam bio u školi? Oni su iskoristili trenutak i bili vješti, dok naši političari nisu bili disciplinirani, nisu reagirali i sada moramo popraviti stvar. Nećemo odustati, borit ćemo se do kraja svijeta", poručuje Matošević.

Trenutno nema informacija u kojoj je fazi rješavanje problema resorno ministarstvo s kojim kaže često kontaktira. Zna da se razgovaralo s Talijanima, na čiju se podršku računa, budući da i oni proizvode teran. Smatra da će greška biti ispravljena, ali da o vještini naših političara ovisi i u kojoj mjeri. (B. ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter