Istarskim ribarima 12 mjeseci za prilagodbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto pet istarski ribari imat ce samo godinu dana da se prilagode europskim pravilima koja se ticu kocarenja. Hrvatski su pregovaraci u dva navrata od Bruxellesa tražili da se na kocare koji rade uz zapadnu obalu Istre pravila EU-a pocnu primjenjivati tek pet godina nakon pristupanja Hrvatske Uniji, dakle ne prije 2018. godine. Medutim, hrvatska verzija ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koju je u srijedu na svojim internetskim stranicama objavila Vlada, pokazuje da je EU na kraju pristao na odgodu od, prakticki, tek godine dana.

"Plovilima koja su registrirana i rade samo na podrucju zapadne Istre privremeno se, do 30. lipnja 2014., dopušta korištenje pridnenih povlacnih mreža koca na dubinama manjim od 50 metara na udaljenosti od najmanje 1,5 nautickih milja od obale. Za plovila manja od 15 metara Hrvatskoj ce privremeno, do 30. lipnja 2014., biti dozvoljeno korištenje pridnene povlacne mreže koce na dubinama vecim od 50 metara na udaljenosti od obale od najmanje jedne nauticke milje, uz zadržavanje svih sada postojecih prostornovremenskih ogranicenja koja Hrvatska trenutacno primjenjuje", piše u pristupnom ugovoru.

Ako Hrvatska postane clanica 1. srpnja 2013., kao što je planirano, to ce prakticno znaciti 12 mjeseci odgode. Nakon toga i istarski ribari morat ce postupati prema pravilima EU-a koja propisuju da se spomenute mreže smiju koristiti na tim dubinama najmanje tri nauticke milje daleko od obale.

Informacija da se Hrvatska na kraju izborila za pet puta krace prijelazno razdoblje od ranije traženoga iznenadila je istarskog ribara Danila Latina. On tvrdi da ribari s time nisu bili upoznati.

- Ispada da je Vlada pregovarala za sebe, da sebi stvara imidž, a ne za dobrobit naroda. Da je bilo za narod, sve bi bilo javno, istice Latin. Naš sugovornik strahuje da ce zbog ove odredbe o kocarenju, ali i drugih stvari dogovorenih u okviru pregovora o poglavlju Ribarstvo, ribari biti egzistencijalno ugroženi. (I. FRLAN)


Podijeli: Facebook Twiter