Istarskim poduzetnicima odobreno 21 milijun kuna

Valter Flego: "Decentralizacijom bi se omogućilo da sami upravljamo svojim daljnjim razvojem" (M. MIJOŠEK)
Valter Flego: "Decentralizacijom bi se omogućilo da sami upravljamo svojim daljnjim razvojem" (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego predstavio je u ponedjeljak rezultate kreditne linije Poduzetnik Istra 2016., rekavši da mu je od početka mandata prioritet jako i stabilno istarsko gospodarstvo. Župan je istaknuo da je provedba konkretnih mjera za jačanje istarskog gospodarstva rezultirala porastom investicija kao i brojem poslovnih subjekata, a došlo je tvrdi, i do povećanja poslovne dobiti i noćenja te je smanjena stopa nezaposlenosti.

Flego je naglasio da je prema podacima Eurostata, u posljednje tri godine nezaposlenost mladih smanjena za 50 posto, rekavši da je Istra gospodarski najrazvijenija regija u Hrvatskoj, a BDP po glavi stanovnika u Istri je za 23 posto viši od hrvatskog prosjeka.

- Ovo je sve dokaz da je Istra jaka i sigurno najrazvijenija i najperspektivnija regija u državi. Svemu tome su nesumnjivo doprinijele mjere i programi koje provodi Istarska županija, kazao je župan. Dodao je da tome u prilog ide i jedna od navedenih mjera Istarske županije, a riječ je o novoj kreditnoj liniji koja istarskim poduzetnicima nudi najnižu kamatnu stopu na tržištu između 2,4 do 2,85 posto.

- Lanjski Program kreditiranja poduzetnika polučio je veliki uspjeh i interes te je odobreno 24 kredita u iznosu od 14,3 milijuna kuna te je čitav iznos uspješno iskorišten u samo 6 mjeseci provedbe. Ove smo godine, rekao je župan Flego, odlučili udvostručiti kreditni potencijal čija vrijednost iznosi čak 30 milijuna kuna, a do sada je odobreno 25 poslovnih subjekata, od čega čak 17 iz proizvodnih djelatnosti, u iznosu od 21 milijuna kuna.

Konkretnom gospodarskom politikom i mjerama poput ove kreditne linije želimo potaknuti novi investicijski ciklus što će omogućiti daljnji gospodarski rast i razvoj, povećati izvoz i rast poslovne dobiti, te otvaranje novih radnih mjesta. Želimo dati vjetar u leđa istarskim poduzetnicima, potaknuti izvoz, smanjiti uvoz i povećati broj poslovnih subjekata. Dobro uhodanim putem nastavljamo ravnomjerno razvijati Istru i stvarati još kvalitetnije uvjete za život naših građana, poručio je župan.

Naglasio je da bi uspjeh Istre bio znatno veći kada bi se pojednostavile administrativne procedure koje koče daljnji razvoj jer je državni aparat spor, trom i neučinkovit. "Decentralizacijom Hrvatske omogućilo bi nam se da sami upravljamo svojim daljnjim razvojem jer smo bezbroj puta pokazali da smo u tome bolji od države. Imamo znanje i resurse, marljive poduzetnike i sve pretpostavke da nastavimo biti lokomotiva razvoja Hrvatske i od toga nećemo odustati, naveo je Flego i poručio: "Istra je jaka i izborit ćemo se da bude još jača".

Program dodjele poduzetničkih kredita Poduzetnik Istra 2016.  namijenjen je poticanju razvoja gospodarstva Istarske županije u ovoj godini. Korisnici kredita prema mogu biti poduzetnici u većinskom privatnom vlasništvu koji namjeravaju ulagati na području Istarske županije bez obzira na sjedište ili prebivalište i to: aktivni obrti, mala i srednja trgovačka društva, zadruge i profitne ustanove.

Krediti se dodjeljuju za nove investicije ili za trajna obrtna sredstva, a kod obje je namjene maksimalni iznos kredita 1,5 milijun kuna. Namjena kredita uključuje investicijske kredite; kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, nabavu novih proizvodnih objekata te obrtna sredstva do 30 posto iznosa kredita i kredite za trajna obrtna sredstva; nabavu sirovine, repromaterijala i troškove radne snage. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter