Istarskim poduzetnicima još jeftiniji krediti

Liović, Flego i Antolović (N. LAZAREVIĆ)
Liović, Flego i Antolović (N. LAZAREVIĆ)

Istarski župan Valter Flego, predsjednik Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre Milan Antolović te predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Darko Liović u ponedjeljak su u sjedištu županije u Puli potpisali sporazuma o poslovnoj suradnji. Njime je osigurano da Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) garantira za kredite koje daje Istarska županija putem tog fonda. Krediti će se kao i do sada odobravati poduzetnicima, a HAMAG će garantirati do 70 posto dodijeljenog iznosa. Dakle, ukoliko korisnik ne bude mogao vraćati, otplata će se pokriti iz državnog proračuna.

Najbolji platiše

Liović smatra da su se istarski poduzetnici do sada pokazali kao najodgovorniji i najuredniji platiše u Hrvatskoj i da je za tek sedam posto odobrenih kredita bilo problema s naplatom pa su aktivirane garancije. Pojasnio je da s druge strane u ostatku zemlje imaju gotovo dvostruko veći broj ne neplativih kredita. Zaključio je kako u čitavoj Hrvatskoj čak 13 posto tako izdanih kredita nisu naplativi i da njihovu otplatu preuzima država, ako imaju garanciju HAMAG-a.

Zbog bolje naplate u Istri HAMAG je odlučio prvi put davati garancije za kredite jednog županijskog fonda otkrio je Liović prilikom potpisivanja sporazuma. Antolović je rekao da će ovaj ugovor osigurati jeftinije kredite s kamatom od četiri posto godišnje i dvije godine počeka. Pojasnio je da svake godine putem fonda plasiraju 20 milijuna kuna koje su im dali Županija, Općine, Gradovi te Lovački savez te da je to jedinstven takav fond u Hrvatskoj.

Htjeli su ga ugasiti

Župan Flego je rekao da je ovo jedan od najvećih fondova u županiji te iako se bezbroj puta dokazao mnogi su htjeli da ga ugase. Pojasnio je da su u fondu naišli na niz administrativnih prepreka zbog čega su ugasili račun fonda te sada fond posluje putem računa Istarske županije.

Kolika je važnost Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre Antolović je pojasnio riječima da su u proteklih 20 godina odobrili 1.020 kredita ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna te na taj način osigurali više od 1.000 novih radnih mjesta. - To znači, naglasio je Antolović, da je svaki kredit potaknuo poduzetnike da prošire poslovanje i zaposle bar jednog novog radnika. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter