Istarskim inovatorima zlatna i srebrna medalja u Ženevi

Hrvatski inovatori u Ženevi
Hrvatski inovatori u Ženevi

Hrvatski inovatori osvojili su na 45. Salonu inovacija u Ženevi pet zlatnih, 6 srebrnih i dvije brončane medalje, priopćila je Udruga inovatora Hrvatske. Na jednom od najprestižnijih sajmova inovacija u svijetu, hrvatska selekcija sudjelovala je po dvadeset i treći put za redom. Ove godine Udruga inovatora Hrvatske je predstavila 13 inovacija koje su izazvale veliko zanimanje poslovne zajednice, te su nagrađene brojnim nagradama.
 
Tisuću inovacija iz cijelog svijeta
 
Dvije medalje u Ženevi su za svoje inovacije dobili istarski inovatori. Zlatnu medalju dobio je Siniša Brođanac iz Štinjana iz tvrtke Projecting Managing Consulting d.o.o. za Moto SOS lokator, uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača. Cilj mu je smanjenje smrtnosti motociklista stradalih u nesrećama. Taj uređaj, kako je nedavno pojasnio Brođanac za naš list, u manje od jedne minute može dojaviti lokaciju sudara uz preciznost od 10 metara pri geo-lociranju, što 
uvelike pospješuje odaziv interventnih ekipa prilikom nesreća. Moto SOS lokator dobio je u Ženevi i posebno priznanje KIPA- Korejske asocijacije inovatora, a već je ranije nagrađen zlatnom medaljom na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija "ARCA- 2016". 
 
Srebrnu medalju iz Ženeve u Istru donosi Puljanka Romina Petaros za inovativni uređaj za namakanje, pranje sapunanje i sušenje ruku Smart hand washer koji bi svoju široku primjenu mogao imati u odgojnim i obrazovnim ustanovama. 
 
Na Salonu inovacija sudjelovali su inovatori iz 40 zemalja svijeta koji su predstavili više od 1000 inovacija na 8500 četvornih metara izložbenoga prostora.
 
Medalje, pohvale i brojna priznanja 
 
Tako su nevidljivo označavanje u vizualnom infracrvenom spektru na tekstilu s Ink jet tehnologijom autora Vilka Žiljka, Ivane Stanimirović Žiljak, Klaudia Papa i Jane Žiljak Vujić, svi s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osvojili zlatnu medalju s posebnom pohvalom žirija, te posebno priznanje grada Ženeve za 
najbolju inovaciju. Self prop rail autora Dražena Vidovića iz tvrtke RŽV Čakovec osvojila je zlatnu medalju, a She president cream - Global anti-age cream autora Ivane i Roberta Legovića iz tvrtke Dermoestetik osvojila je brončanu medalju.
 
Medicinski multifunkcionalni vertikalizacijski krevet autora Borisa Perovskog iz tvrtke Bernard osvojila zlatnu medalju, a MBO-T postrojenje za razvrstavanje komunalnog otpada autora Jure Horvata iz tvrtke Tehnix osvojila je srebrnu medalju.
 
Vrećica sa sjemenom za uzgoj trave Jozefa Slonke iz tvrtke Kapa osvojila je srebrnu medalju, dok je Gruner - električni bicikl Ivana Golubića iz tvrtke Mobile Vehicle Technology osvojila je zlatnu medalju i posebno priznanje Taiwanske asocijacije inovatora.
 
Motorizirana uzica za pse "WALKEE" Damira i Slavka Pilepića osvojila je brončanu medalju, a oprema seta za prijenos kućanskih aparata Darka Malenjaka osvojila je srebrnu medalju.
Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja Ivice Grbca, Gojka Nikolića i Marka Krajnovića (svi sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) osvojila je srebrnu medalju, a inovacija "Vodom protiv vode" Tomislava Petrća iz tvrtke Corus nagrađena je srebrnom medaljom. (M. Ko. /Hina)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter