Istarskim govedom protiv iseljavanja mladih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvom konferencijom partnera i suradnika koja je iz simbolicnih razloga održana na agroturistickom imanju odnosno Turistickoj kmetiji Pri Cunarju u selu Juršce u slovenskoj opcini Pivka, u cetvrtak je službeno pocela provedba medunarodnog, odnosno hrvatsko-slovenskog projekta "APRO - Prekogranicna inicijativa za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina".

"APRO" je dvogodišnji projekt financiran iz evropskog fonda IPA Slovenija-Hrvatska, vodeci partner u projektu je Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), dok su ostali partneri Odjel za poljoprivredu Istarske županije, Poljoprivredno-šumarski zavod iz Nove Gorice i Veterinarski fakultet iz Ljubljane.

Konkretni rezultati


Ukupna vrijednost projekta je 948.000 eura, od cega ce hrvatski partneri dobiti ukupno 537.000 eura (od cega 15 posto mora biti samofinanciranje, odnosno Istarska županija osigurava 62.000 eura), a slovenski 411.000 eura. Sudionike projekta pozdravio je župan opcine Pivka Robert Smrdelj koji je naglasio da je poljoprivreda važna za ovaj kraj te se od projekta ocekuju i konkretni rezultati jer je poljoprivrednoj proizvodnji potrebna nadgradnja, pogotovo kroz vezu s turizmom.

Milan Antolovic je u ime Istarske županije naglasio da bi "APRO" trebao donijeti korist stanovništvu s obje strane granice, da bi se na ovim krškim podrucjima zadržavali mladi ljudi i obnovila gospodarska aktivnost temeljena na autohtonim životinjskim pasminama. Gracijano Prekalj je zatim podsjetio na AZRRI-jeve projekte zaštite istarskog goveda te potom na nove razvijene projekte posvecene istarskim pasminama magaraca, ovaca i koza.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Ljubljani Marijan Kosec istaknuo je veliko znanstveno zanimanje njegove ustanove za podrucje Krasa, a dosadašnja istraživanja na fakultetskom imanju u ovom kraju, na kome se uzgajaju i ispituju magarci, ovce i svinje, kroz projekt "APRO" bit ce upotpunjena i istraživanjem utjecaja istarskog goveda na okoliš.

U ime  Poljoprivredno-šumarskog zavoda iz Nove Gorice sudionike projekta pozdravio je direktor Branimir Radikon, a zatim su Gordan Šubara, koji u ime AZRRI-ja vodi projekt "APRO", Nina Cebulj Kadunc s Veterinarskog fakulteta te Miran Sotlar i Darija Zadnik iz novogorickog Zavoda pobliže predstavili planirane projektne aktivnosti.

Šikare privlace medvjeda


Polazište ovog projekta je konstatacija da je prostor Krasa degradiran napuštanjem ekstenzivnog stocarstva, zbog cega velike kolicine nekadašnjih pašnjaka zarastaju u šikaru, što dovodi do smanjenja biološke raznolikosti, nestaju mnoge vrste flore i faune, povecava se opasnost od požara, a Šubara je ukazao da je posljedica takvog stanja cak i pojava medvjeda u središnjoj Istri! Sotlar je pak iznio podatak da je 1910. godine na Krasu bilo 15 posto površina pod šumom, a danas ih ima cak 65 posto, i "zadnji je cas da nešto ucinimo"; a vrlo je slicna situacija i na Cicariji u hrvatskom dijelu Istre.

Stoga je jedan od projektnih zadataka vratiti istarsko govedo u slovenski dio Istre i ispitati kako ce se eksperimentalno stado od deset grla (koja ce novcem iz projekta biti kupljena u Istri) ponašati u uvjetima ekstenzivnog stocarenja; o cemu ce znanstvenu studiju u sklopu projekta provoditi Veterinarski fakultet.

No, projekt nije usmjeren samo na istarsko govedo, vec i na druge autohtone pasmine pa ce druga znanstvena studija financirana projektnim sredstvima, koju ce provesti AZRRI, biti posvecena istarskoj kozi. Naime, tek treba utvrditi postoji li još
uvijek ijedan primjerak, a kamoli respektabilna populacija istarske koze, koja se u Hrvatskoj inace službeno smatra izumrlom pasminom, a ako potraga uz pratece genetske analize urodi pozitivnim ishodom, uslijedit ce izrada uzgojnih i rasplodnih strategija, da bi se i koze ukljucile u revitalizaciju prostora i krajolika Krasa i Cicarije.

Planira se i niz radionica s lokalnim stanovništvom i poljoprivrednicima te suradnja s hrvatskim i slovenskim opcinama da bi se tijekom dvije projektne godine izradila zajednicka strategija skrbi o autohtonim pasminama s obje strane granice. Najveci dio projektnih sredstava bit ce pak utrošen za izgradnju štale za uzgoj istarskog goveda i drugih autohtonih pasmina na Gortanovom brijegu kraj Pazina, u kompleksu buduceg AZRRI-jevog Centra za regionalni ruralni razvoj.


Podijeli: Facebook Twiter