Istarski zvončić s pravom zovemo plominskim

Slavko Brana, Bruno Fadel i Silvana Fable (R. SELAN)
Slavko Brana, Bruno Fadel i Silvana Fable (R. SELAN)

"Zvončić zove u Plomin" naziv je održane završne manifestacije Dana istarskog zvončića u organizaciji Turističke zajednice općine Kršan.

Botaničari Slavko Brana i Bruno Fadel održali su u crkvi sv. Jurja predavanje o flori na Plominskoj gori i Sisolu s naglaskom na istarski zvončić, koji se može zvati i plominskim zvončićem budući da najbolje uspijeva, ili točnije rečeno, buja na plominskim zidovima, pa je postao zaštitni znak grada.

Postoji oko 400 vrsta zvončića, a rastu na svim kontinentima, osim u Africi i na Antarktiku. Istarski zvončić ima puno srodnika na obje strane Jadranskog mora. Najbliži mu je Tomassinijev zvončić s Učke, a najsličniji zvončić s talijanskog otoka Gargano, od kojega se razlikuje sam po tome što nije dlakav.

Istarski zvončić uspijeva i oko Jablanca podno Velebita, gdje također raste i prozorski zvončić, pa se dvije vrste katkada križaju. Istarski zvončić je 1927. zabilježen na Areni, ali je 50-ih godina nestao. Prije 20-ak godina pojavio se na labinskom zvoniku, ali je u neznanju uklonjen kao korov.

U loži župne crkve bili su izloženi likovni radovi učenika OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Čepića i "Vladimir Nazor" iz Potpićna te pobjedničke fotografije nastale u potrazi za zvončićem na Sisolu organizirane krajem svibnja u suradnji sa Sportsko-rekreativnim klubom Alba Labin. Učenici OŠ "Ivo Lola Ribar" iz Labina, Područna škola Vozilići, izložili su na trgu svoje kreacije suvenira s motivom zvončića, među kojima je sapun proglašen originalnim radom.

Njima su se pridružili udruga Zdrav život iz Rijeke i Gljivarsko društvo Martinčica iz Labina s jelima od samoniklog jestivog bilja i gljiva. U gastronomskom dijelu priredbe sudjelovao je i restoran Dorina s tortom "Sretan rođendan, zvončiću". U glazbeno-zabavnom dijelu programa na trgu su nastupili KUD "Ivan Fonović Zlatela" Kršan i Mauro's Band.

Tijekom programa, kojega je vodila Silvana Fable, održano je i proglašenje pobjednika fotografske potrage za zvoničićem, ali i još dvije vrste biljaka koje rastu na Sisolu. Prvu nagradu dobio je Andrea Bratulić iz Buja za fotografiju zvončića, drugu Biljana Licul Sošić iz Labina za fotografiju kranjskog ljiljana, a treću Elena Gržinić iz Buzeta koja je fotografirala čuvarkuću. Plominska gora i Sisol bogati su rijetkim biljem, pa će potraga sljedeće godina biti proširena na druge vrste. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter