Istarski zastupnici zajedno za dobrobit Istre

Silvano Hrelja (M. MIJOŠEK)
Silvano Hrelja (M. MIJOŠEK)

Saborski zastupnici iz Istarske županije u novom će parlamentarnom sazivu u većini biti u opoziciji. U vladajućoj koaliciji jedino je HDZ-ov zastupnik Anton Kliman, dok je, osim njega, za izbor novog predsjednika Hrvatskog sabora glasao nezavisni manjinski zastupnik Furio Radin.

Saborski zastupnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić objašnjava zašto njegova stranka nije podržala izbor HDZ-ova Željka Reinera za predsjednika Hrvatskog sabora.

Miletić: Poštujemo instituciju Sabora

- Ne podržavamo desnu Vladu, pa ne možemo podržati niti njihov prijedlog predsjednika Sabora," ističe Miletić i dodaje: "S druge strane, radi se o legitimnom prijedlogu i proceduri onih koji u ovom trenutku imaju većinu. Zbog poštovanja procedure i institucije Sabora, kao zastupnici IDS-a nismo opstruirati prijedlog već smo bili suzdržani." Novi istarski zastupnik u Hrvatskom saboru, HDZ-ov Anton Kliman, kaže da je očekivao da će novi predsjednik Sabora biti jednoglasno izabran.

- SDP je bio suzdržan, kao i njegovi partneri, ali me veseli da su manjinski zastupnici shvatili svoju ulogu da moraju biti faktor stabilnosti u državi, pa su podržali našeg kandidata. Nadam se da će podrška novom premijeru i Vladi biti još veća, kaže Kliman.

- Suzdržanost IDS-a je na tragu potvrde koaliciji Hrvatske raste, ali otvoreni smo za suradnju i nadam se da će podržati našu Vladu, napomenuo je Anton Kliman, saborski zastupnik HDZ-a. SDP-ov Peđa Grbin kaže da se "Sabor mogao konstituirati i prije tri tjedna. Zbog prevrtljivosti nekih, SDP je odlučio ostati suzdržan i ne podržati predsjednika Sabora."

- Nikako nisam zadovoljan nastupnim govorom predsjednika Reinera. Taj govor uronjen je u prošlost i pokazuje da HDZ i njegovi partneri ne razmišljaju o budućnosti. Ime Hrvatski državni sabor, koje se sada predlaže, potječe iz 1942. godine i Pavelićeva režima, naglašava Grbin. Što se tiče zaštite interesa Istre - čiji su zastupnici većinom otišli u opoziciji - Grbin naglašava: "Istarski zastupnici oduvijek su nastupali zajedno što se tiče interesa svojih birača i tako će ostati."

- Za Istru će sve ostati onako kako je bilo. Nitko se neće usuditi nanositi nemir u jednoj od najorganiziranijih hrvatskih županija, smatra saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja.

- Neće trebati ni tri mjeseca da vidimo prve poteze nove vlasti. Ali, bit će da su se "tresla brda, a rodio miš". Toliko je ostalo od reformi," komentira Silvano Hrelja. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA

 


Podijeli: Facebook Twiter