Istarski zastupnici za Trgovacki sud u Pazinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava ukidanja Trgovackog suda u Pazinu ujedinila je sve saborske zastupnike iz Istre - bez obzira na to kojoj politickoj stranci pripadaju i jesu li dio opozicije ili vladajuce koalicije u zemlji - u tome da se zajednickim amandmanom nastoje izboriti za opstanak tog suda.

Obznanjeno je to na konferenciji za novinare koju su zajednicki u zgradi Županije u Pazinu, koja se nalazi u susjedstvu Trgovackog suda, održali istarski župan Ivan Jakovcic i zastupnici Silvano Hrelja, Dino Kozlevac, Boris Miletic, Furio Radin i Damir Kajin.

Župan je rekao da su mu se ispricali za nedolazak Nevio Šetic, Marin Brkaric i Tanja Vrbat, ali da su mu rekli da ce amandman potpisati. Svi su bili vrlo optimisticni i ocekuju da ce Trgovacki sud u Pazinu i nakon racionalizacije nastaviti s radom.



Novinarima je podijeljen i materijal koji je v.d. predsjednice suda Adrijana Labinjan Skok dostavila u veljaci ove godine Ministarstvu pravosuda o položaju tog suda s obzirom na predstojecu racionalizaciju s nizom argumenata za nastavak rada pazinskog suda, o cemu smo u više navrata detaljno pisali.

"Svi objektivni kriteriji govore o potrebi opstanka tog suda koji je po nizu kriterija cetvrti u zemlji iza sudova u Zagrebu, Splitu i Rijeci te dobrano ispred sudova u Osijeku, Varaždinu, Bjelovaru i Zadru koji se ne dovode u pitanje", rekao je župan.

Ponovio je da je telefonski razgovarao s ministrom pravosuda Bošnjakovicem koji je najavio da ce ovaj mjesec posjetiti Istru i pokazao je otvorenost da se o pazinskom sudu razgovara, što Jakovcic smatra dobrom naznakom i nada se pozitivnom rješenju.

"Kada imaš argumente, onda skoro uvijek imaš i dovoljan broj glasova u Saboru", rekao je Radin, koji smatra da bilo nepravedno ukinuti Trgovacki sud u najrazvijenijoj županiji u Hrvatskoj. I Kozlevac istice da je Trgovacki sud u Pazinu u direktnoj funkciji gospodarstva, dok Hrelja veli da je ta ustanova opravdala svoje postojanje i vjeruje da ce opstati.

Miletic smatra da se greška u zakonskom prijedlogu još može ispraviti i da je jedinstvenost saborskih zastupnika jasna i nedvosmislena poruka ministarstvu, dok je Kajin ukidanje suda u Pazinu nazvao neracionalnom mjerom Vlade.

Na naše pitanje je li je pazinski sud tako znacajna tema da su prvi put istarski zastupnici pokazali jedinstvenost i hoce li još biti takvih slucajeva, odgovorio je samo Jakovcic i to, kako je istaknuo, kao predsjednik IDS-a.

"Ovo je jedna od najvažnijih tema koja ima direktne efekte za Istru, a može se riješiti saborskim amandmanom. Hoce li i ubuduce biti takvih akcija, ovisit ce o tome hoce li biti takvih tema kod kojih se zajednickom akcijom može sprijeciti nešto što bi moglo biti loše", rekao je.


Podijeli: Facebook Twiter