Istarski zastupnici za promjenu "lex Perkovića"

Valter Boljunčić (D. ŠTIFANIĆ)
Valter Boljunčić (D. ŠTIFANIĆ)

Vlada Zorana Milanovića, koja je promjene "lex Perkovića" poslala u saborsku proceduru da bi se ostvario kompromis dogovoren s Europskom komisijom, dobit će podršku saborskih zastupnika iz Istre za tu promjenu. IDS-ovi zastupnici te HSU-ov Silvano Hrelja podržat će promjene tog zakona, kao i zastupnici nacionalnih manjina Furio Radin i Nedžad Hodžić.

Što se najavljenih promjena Ustava tiče, izgleda da IDS oklijeva podržati Vladu pa njihov predsjednik Kluba zastupnika Valter Boljunčić napominje da predsjedništvo stranke još nije donijelo odluku. Konzultirat će se s koalicijskim partnerima, pa se može pretpostaviti da će tu glavnu ulogu odigrati HNS.

SDP-ovi saborski zastupnici Tanja Vrbat i Peđa Grbin, kao i nezavisni Damir Kajin očekivano će glasati za prijedloge Vlade i svoje stranke.

- Podržat ćemo promjene Zakona o europskom uhidbenom nalogu, kaže IDS-ov Valter Boljunčić i dodaje: "U vezi s promjenama Ustava, nemam novih saznanja o tome. Vidim da brojni stručnjaci po medijima objašnjavaju da Ustav nije potrebno mijenjati i ja se s time slažem. Mislim da Ustav ne treba mijenjati. Dobijem li neke nove informacije, možda ću promijeniti stajalište".

Ipak, osobni stav saborskog zastupnika ne mora značiti i da će i stranka tako misliti. "Predsjedništvo IDS-a nije raspravljalo i odlučilo hoće li podržati najavljene promjene Ustava. Naravno, o tome ćemo se konzultirati i s koalicijskim partnerima", napominje Boljunčić.

- Više puta sam naglasio da treba naći kompromis oko "lex Perkovića". U toj priči ne smije biti pobjednika i moje se nadanje obistinilo. Naravno da ćemo mi u HSU-u biti za promjenu Zakona o europskom uhidbenom nalogu, kaže Silvano Hrelja.

Oko ustavnih promjena Hrelja naglašava: "Ako to pojačava našu poziciju u odlučnosti da obračunavamo sa svim teškim kaznenim djelima, bit ćemo za. Ali, i bez toga, kad bi nam pravosuđe i policijski aparat bili učinkoviti onoliko koliko su brojni, mogli bismo problem riješiti i bez ustavnih promjena. Ali, ako je potrebno mijenjati Ustav, podržat ćemo to".

Zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Porečan Nedžad Hodžić ističe da je načelna podrška Kluba nacionalnih manjina da podržava Vladu, iako nemaju formalni sporazum o koaliciji. "Mi vjerujemo u nakane Vlade da kroz promjene Ustava spriječi zastarijevanje teških zločina. Vjerujemo da je to cilj koji Vlada želi postići. Čvrsto vjerujemo da Vlada ne štiti zločine i da želi napraviti državu u kojoj su svi jednaki pred zakonom, kaže Hodžić.

- Najjača oporbena stranka vrlo neprincipijelno govori o primjeni zakona, što se vidi u slučaju ćirilice u Vukovaru. Podržavam Vladu u promjenama tog zakona, kao i u izmjenama Ustava, komentira Hodžić.

Saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin podsjeća da je on u svom govoru u ime Kluba nacionalnih manjina rekao da je "lex Perković" jedna velika greška.

- Bilo je krivo tako nastupati nakon što smo potpisali sporazum, ali šteta je napravljena i sada trebamo što prije popraviti naše pozicije. Dakle, trebamo izglasati zakonske promjene, tvrdi Radin. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter