Istarski vozači nastupili na EP-u u mountain bikeu

Marin Zorko borio se do kraja (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)
Marin Zorko borio se do kraja (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)

Među najboljim mladim mountainbikerima Staroga kontinenta na nedavnom europskom prvenstvu nastupila su i dvojica Istrana, Pazinac Karlo Brajković, koji je ostvario najbolji plasman na 55. mjestu na brdsko-biciklističkom maratonu kod vozača ispod 15 godina, dok je Buzećan Marin Zorko bio 45. u olimpijskom cross-countryju kod mountainbikera ispod 17 godina.

Budući da je ovim perspektivnim vozačima ovo bio prvi nastup na jednom ovako velikom natjecanju, rezultat koji su ostvarili može se nazvati vrlo obećavajućim.

Obojica su nastupila u četiri kategorije. U momčadskom kronometru Brajković je nastupio zajedno s Emom Filipović i Rokom Fržopom, a nacionalna reprezentacija zauzela je 40. mjesto od 47 ekipa. Brajković je imao među ovo troje vozača i najbolji rezultat (1:59.27), a hrvatska ekipa bila je bolja od dviju slovenskih. Starija reprezentacija u kojoj je nastupio Zorko bila je pretposljednja, 52., a Zorko je imao najbolji rezultat (2:18.16).

U štafetnoj timskoj utrci kod U-15 reprezentacija slavili su Bavarci s vremenom od 38.29,3, a Hrvatska je u toj kategoriji popravila rezultat i zauzela 38. mjesto s vremenom 49.10,8 minuta. Također, i U-17 reprezentacija je konsolidirala svoje redove i popravila rezultat za osam mjesta, osvojivši 44. mjesto s vremenom od 1:00.02,1.

U pojedinačnim vožnjama u cross countryju Brajković, koji vozi za pazinsku Istru, imao je veliku pegulu - vozač iza njega udario ga je u zadnji kotač pa je zbog loma mjenjača morao odustati od kvalifikacija i startati kao posljednji. Isto tako, u maratonu zbog pada ne uspijeva zadržati dobru poziciju te završava na 72. mjestu, iako je prvi dio utrke bio u vodećoj skupini. Konačno, završava utrku s vremenom od 44.30,35 minuta. Tako demoraliziran ipak uspijeva podići samopouzdanje.

Zadnjeg dana prvenstva starta kao posljednji u olimpijskom cross-countryju (XCO), koji je zaključio na više nego dobrom 55. mjestu s vremenom 44.09,92 minute, kao najbolji hrvatski vozač među 84 biciklista.

Zorko, inače vozač zagrebačkog Keindl sporta, ostvario je najbolji pojedinačni plasman, na 45. mjesto u XCO-u od 87 natjecatelja. To je ujedno i najbolji pojedinačni hrvatski plasman u toj kategoriji i sigurno veliki poticaj za ovog mladog Buzećana.

U kategoriji XC X-large 1-Rd zauzeo je 62. mjesto među 103 vozača s vremenom od 47.05,18 minuta. (A. FINDERLE)


Podijeli: Facebook Twiter