Istarski vodovod: Voda zdravstveno ispravna

Ilustracija
Ilustracija

Visoke kolovoške temperature zagrijavaju vodno lice akumulacije, međutim u sustavu Istarskog vodovoda, zahvaljujući izvorskoj vodi, zadržava se temperatura vode do 25 stupnjeva. U skladu je to s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće koji ograničava najvišu dozvoljenu temperaturu 25 stupnjeva.

Dolazi, međutim, do povećanja temperature vode na krajnoj mreži, od vodomjera do špine, na privatnim instalacijama potrošača koje su izvan javnog vodoopskrbnog sustava. Pretpostavlja se da je to stoga što su plitko postavljene i više izložene vanjskim temperaturama.

- Zbog plitko postavljenih instalacija može se biti povišena temperatura vode, viša od 25, a ponegdje i 28 stupnjeva. Bilo je nekoliko slučajeva na području Poreča, Vrsara, Funtane i Lanterne. Na sve dojave potrošača odmah smo reagirali. Uzeti su uzorci vode koja se za sada pokazuje zdravstveno ispravnom. Na mreži potrošača, na krajnjim točkama isporuke, može se pojaviti i određena mutnoća, isključivo zbog promjena toka ili većih protoka koji mogu podići talog iz cjevovoda, što opet ne utječe na zdravstvenu ispravnost vode, izjavila je Šuperina. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Herculanea: Održavanje Pule bez problema 

Dugotrajne ekstremne vrućine te odnedavni prvi stupanj redukcije vode dovoljni su razlozi da se dovedu u pitanje opća higijena i čistoća grada. Prvim stupnjem redukcije vode, naime, zabranjuje se i pranje javnih površina pa je povećana mogućnost razvoja bakterija i širenja zaraza. Pula, srećom, zasad nema nikakvih problema s održavanjem čistoće i higijene. Istaknuli su to iz Herculanee te pojasnili da potrebu za vodom velikim dijelom namiruju iz izvora Karolina za koji su prije četiri godine dobili koncesiju pa shodno tome, uz zalijevanje zelenih površina, s njome održavaju čistoću ulica. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter