Istarski vodovod kontrolnim vodomjerima do više vode

Umrežavaju se zbog poboljšanja vodoopskrbe
Umrežavaju se zbog poboljšanja vodoopskrbe

"Održivo upravljanje vodnim resursima" naziv je treće, ujedno i zadnje nacionalne radionice EU-projekta DRINKADRIA - Umrežavanje radi opskrbe pitkom vodom i zaštite vodnih izvora u Jadranskoj regiji, koja je u organizaciji Istarskog vodovoda održana danas u Buzetu. Međunarodni projekt DRINKADRIA objedinjuje 17 partnera iz osam zemalja jadranske regije, među njima i dva istarska - Istarsku županiju i Istarski vodovod Buzet - s ciljem zaštite resursa pitkih voda, zajedničkog planiranja upravljanja vodnim resursima te poboljšanja vodoopskrbe.

Projekt je težak 6,6 milijuna eura, od čega na četiri hrvatska partnera otpada više od milijun eura, od toga na Istarsku županiju oko 180.000, a na Istarski vodovod oko 610.000 eura. DRINKADRIA se sufinancira sredstvima Europske unije kroz program IPA ADRIATIC 2007.-2013. Započeo je u prosincu 2013. godine i trajat će do ožujka 2016. godine. Uključene su partnerske institucije iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije i Grčke.

S obzirom na to da klimatske promjene imaju značajan utjecaj na količinu i kakvoću raspoložive vode, DRINKADRIA proučava osjetljivost područja i aktivnosti za kratkoročnu i dugoročnu zaštitu resursa, posebice u područjima u kojima ti utjecaji mogu imati snažniji efekt, a to su granična područja.

Istarski vodovod, jedan od većih isporučitelja vode za piće u Hrvatskoj, kroz DRINKADRIU realizirao je pilot-projekt "Kontrolnim vodomjerima do više vode" te dobavio i montirao 344 kontrolna vodomjera. Pustio je u rad sustav za daljinsko očitavanje kontrolnih vodomjera i povezao se sa sustavom daljinskog upravljanja zbog smanjenja gubitka vode, smanjenja utroška energije, a time i troškova proizvodnje vode te troškova poslovanja, u cilju sigurnije opskrbe potrošača.

- Imamo bolju kontrolu nad cjelokupnom distribucijom koja nije zanemariva, jer radi se o 2.300 kilometara mreže, 129 zona i podzona koje su pod kontrolom daljinskog upravljanja na način da možemo svakodnevno vidjeti što nam se u mreži događa. Vjerojatno smo među prvim vodovodima u Hrvatskoj koji je kontrolnim vodomjerima cjeli sustav distribucije stavio pod nadzor. Ovo je naš prvi europski projekt, vrlo smo zadovoljni njime, on je u cijelosti u funkciji još od siječnja ove godine, istaknula je direktorica Istarskog vodovoda u Buzetu Laura Šuperina. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter