Istarski vinari, uljari i pivari među svjetskom kremom

Iz predstave "Harem"
Iz predstave "Harem"

Velik uspjeh ostvarila je Istra na ovogodišnjem Merano Wine Festivalu koji se do ovog ponedjeljka održavao u bajkovitom južnotirolskom gradu Meranu, javljaju iz ureda Turističke zajednice Istarske županije. Radi se o jednom od najekskluzivnijih događaja posvećenih vinskoj industriji i kulinarskim izvrsnostima u ovom dijelu Europe, jednom od najposjećenijih kad su u pitanju međunarodni kupci, opinion lideri, mediji i drugi posjetitelji, uglavnom iz sjeverne Europe.

Uz vinare iz Champagna

Na ovom, 26. izdanju Festivala koje je trajalo pet dana, od 10. do 14. studenog, sudjelovalo je više od 450 vinarija iz Italije i svijeta, oko 200 "majstora okusa" te 15 renomiranih šefova kuhinja, a festival je pohodilo nevjerojatnih 10.000 posjetitelja iako je jednodnevna ulaznica koštala 95, a četverodnevna 180 eura. Broj posjetitelja, štoviše, organizator ograniči da bi manifestacija bila održiva i zadržala visoku razinu.

- Istra, koja je uspostavila važno partnerstvo s agencijom Gourmet’s International koja organizira Festival i njenim osnivačem Helmuthom Köcherom, imala je izuzetnu priliku predstaviti regiju putem 22 tvrtke iz sektora vinarstva, ekstradjevičanskog maslinovog ulja i piva i to unutar povijesnog zdanja Kurhausa gdje se održavaju najvažniji događaji Festivala. TZ Istarske županije zakupio je trećinu sale Czerny - nazvane po arhitekti koji je projektirao zgradu Kurhausa 1874. godine - odnosno oko 80 četvornih metara izložbenog prostora gdje su bili smješteni istarski proizvođači, pored kojeg su bile i druge brojne vinske kuće iz poznate francuske regije Champagne, kazuje Denis Ivošević, direktor istarskog TZ-a.

Prezentacija se odvijala pod geslom "Istra, odmor s pogledom" s naglaskom na glavne turističke proizvode: Istria Gourmet - Gastronomija s pogledom, Istria Culture - Povijest s pogledom, Istria Outdoor - Pustolovina s pogledom, koji ove godine prate kampanju istarskog TZ-a po najvažnijim međunarodnim sajmovima i prezentacijama.

- Sva tri dana koliko je Istra bila prisutna na Festivalu zabilježene su velike gužve, od ciljane gourmet publike, operatera iz sektora, kupaca i ljubitelja, koji su imali priliku upoznati najbolja istarska vina, ekstradjevičanska maslinova ulja i pivo, svi uvršteni u vodič "Istra Gourmet 2017.-2018.", koji se distribuirao zajedno s ostalim promotivnim materijalom te izazvao velik interes. Na raspolaganju brojnim zainteresiranima bio je i poznati istarski sommelier Sandi Paris koji je publici objašnjavao karakteristike istarskih vina, prenosi Ivošević.

Stručni forum

Merano Wine Festival, među prvima u Europi, od svog osnutka 1992, promovira te stavlja fokus isključivo na odabranu kvalitetu proizvoda. To nije samo događaj koji se održava u elegantnom i elitnom okruženju, već je postao stručni forum koji omogućava razmjenu iskustava. Tijekom godina postao je referentna točka enogastronomske izvrsnosti pa su vidljivost i svjetski ugled Festivala jedinstveni, tumači Ivošević. Istarsku delegaciju činili su vinari Franc Arman i Geržinić iz Vižinade, Capo i Veralda iz Brtonigle, Cattunar iz Nove Vasi kraj Brtonigle te Roxanich iz Nove Vasi kraj Poreča, Clai iz bujske Krasice, Degrassi iz Savudrije, Marko Fakin iz Motovuna, Medea iz Vodnjana, Meneghetti iz Bala, Pjenušci Misal - Peršurić, Poletti i Radovan iz Višnjana, Trapan Wine Station iz Šišana te Giancarlo Zigante iz Grožnjana. Bili su tu i maslinari Agrofin - Mate iz Savudrije, Chiavalon iz Vodnjana, Negri iz Labina i Olive Charma iz Umaga te Istarska pivovara iz Buzeta i novigradski Vergal. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter