Istarski vinari prijavili rekordnih 290 vina

Omiljen vinski događaj u Gračišće privlači desetke tisuća posjetitelja (Arhiva)
Omiljen vinski događaj u Gračišće privlači desetke tisuća posjetitelja (Arhiva)

Gračaški načelnik Ivan Mijandrušić i njegove suradnice Ariana Švić, Laura Širol, Natali Aničić i Aleana Mijandrušić najavili su u utorak na konferenciji za novinare 23. izdanje tradicionalne vinske smotre koja će se u Gračišću održati na uskrsni ponedjeljak, 28. ožujka. Ovaj već uhodan i omiljen vinski događaj koji u Gračišće privlači desetke tisuća posjetitelja ove je godine obilježen jednim rekordom i s dvije velike novosti. Rekord je u broju prijavljenih vina za ocjenjivanje, ima ih čak 290, i to gotovo podjednako bijelih i crnih. Među bijelima, naravno, dominira malvazija, a među crnima teran.

Ulaznica ili degustacijska čaša

Prijavljena su vina proizvođača iz svih krajeva Istre te čak jedno iz Dalmacije, iz Zadra, a razlog što je taj "padobranac" uključen u službeno ocjenjivanje je u tome što zadarski vinar proizvodi malvaziju od grožđa kupljenog u Istri i želio bi "odmjeriti snage" s kolegama iz izvornog zavičaja ove sorte. Uzorci vina za ocjenjivanje već su prikupljeni, u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam u tijeku su njihove kemijske analize, a za njima će slijediti i organoleptička ocjenjivanja. Mijandrušić je istaknuo da su lani, zbog loše berbe, mnogi vinari davali na ocjenjivanja vina iz ranijih godišta, a ove godine se velika većina odlučila za vina iz posljednje berbe, što je znak da je lanjska godina dala natprosječne rezultate.

Iz činjenice da je gračaška smotra nadrasla okvire središnje Istre, organizatori su joj odlučili promijeniti naziv: umjesto "Izložba vina središnje Istre" bit će "Izložba vina Gračišće". Osim te, druga je velika novost uvođenje naplate ulaza u stari dio grada gdje se održava središnji, vinski dio manifestacije. Načelnik Mijandrušić je ovaj potez obrazložio željom da se uvede više reda i smanji pritisak na konobe gdje se teško dođe na red za kušanje jer gužvu stvaraju društvanca među kojima ima i onih bez kupljene degustacijske čaše. Zato će se naplaćivati 20 kuna za ulaz u sajamski dio Gračišća - osim mještanima Gračišća kojima je ulaz slobodan, a onima koji kupe degustacijsku čašu po uobičajenih 70 kuna ona će vrijediti i kao ulaznica.

Pokroviteljstvo predsjednice

Osim 290 vina u službenoj konkurenciji za odličja, na Izložbi vina u Gračišću moći će se kušati i vina tradicionalnih gračaških gostiju i prijatelja iz slovenske općine Mokronog-Trebelno, iz grada Sveti Ivan Zelina, s otoka Krka te iz hrvatskog i mađarskog dijela Baranje. Kako je izvijestio Mijandrušić, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prihvatila je pokroviteljstvo nad 23. gračaškom izložbom vina, a upućen joj je i poziv da osobno dođe. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter