Istarski vinari krecu u zadruge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski su podrumi još puni vina, što kod vinogradara povecava strepnju da ce cijene grožda biti niže nego obicno, ako uopce uspiju prodati urod jer slobodnog otkupa nema. Prema procjeni direktora županijskog poduzeca MIH Darka Kaduma, grožde malvazije ove ce se sezone prodavati od 2,5 do 3,5 kuna za kilogram.

Ukoliko se ostvari ocekivano, imat cemo buteljirano vino skuplje od konkurencije i nesrazmjerno jeftino grožde.

- Cijene vina kod nas su više jer je cijena proizvodnje u Istri skuplja nego, primjerice, u Italiji ili Francuskoj, smatra Kadum. Imanja su usitnjena, proizvodnja je mala, svaki proizvodac nabavlja svu tehnologiju potrebnu u podrumu, ulaže u marketing i prodaju. Sve to opterecuje konacnu cijenu proizvoda.



Za razliku od Istre, u Italiji su proizvodaci ujedinjeni u zadruge koje broje od 300 do nekoliko tisuca vinara i vinogradara te su troškovi konacnog proizvoda manji.

U tom smjeru idu i neki istarski vinari. Izmedu ostalih, suradnju na objedinjavanju proizvoda ugovorili su tri prijatelja vinara - Elido Pilato iz Vižinade, Alfredo Cossetto iz Kaštelira i Ivan Damjanic iz Fuškulina.

- S obzirom na krizu i višak proizvoda, odlucili smo izaci na inozemno tržište. Zajedno smo proizveli vino na bazi malvazije i promovirali ga u SAD-u, Srbiji i na tržištu Europske unije. To je svježa jednogodišnja malvazija, a za sada smo proizveli probne kolicine od 10.000 butelja. Prva isporuka namijenjena je restoranima naših iseljenika u New Yorku, kaže Pilato.

On ocekuje da ce vino prodati po cijeni od 35 do 40 kuna, što je slicno onoj koju postižu na domacem tržištu. Na upit je li istarsko vino preskupo, Pilato tvrdi da cijena odgovara kvaliteti, no dodaje da je prevelika razlika izmedu njihove i cijene koje kupac placa u restoranu za butelju vina.

Od Kaduma, pak, doznajemo da su inicijativu za osnivanje svojevrsne zadruge potaknuli MIH i Grad Porec zajedno s udrugom poljoprivrednika Agro Porec. Inicirali su gradnju zajednickog podruma u kojem bi se otkupljivalo grožde, proizvodilo vino i plasiralo na tržištu.



Zadrugarstvo treba vjetar u leda i od lokalne uprave, države i fondova EU-a. Kako doznajemo od tajnika Agro Poreca, Zdenka Barca, za sada je od Grada Poreca zatražen teren, koji bi se mogao osigurati na podrucju Kufci. U ovoj sezoni, kada je jasno da ce biti viškova grožda, takva bi zadruga bila spas za vinogradare.

- Proizvodnja grožda je povecana, a više nema otkupa. Bilo bi šteta da propadne sav novac i trud koji je do sada uložen. Vinogradari se trebaju organizirati. Medutim, moramo pronaci model financiranja, jer poljoprivrednici ne mogu sami, kaže Barac.

Zahvaljujuci dosadašnjim poticajima, državnim i lokalnim, procjenjuje se da je danas u Istri oko 5.500 hektara pod vinogradima.


Podijeli: Facebook Twiter