Istarski vinari briljirali u Italiji

Miroslav Latal, Stefano Cosma, Moreno Coronica i Ivaca Matošević u Udinama
Miroslav Latal, Stefano Cosma, Moreno Coronica i Ivaca Matošević u Udinama

Istarski vinari Ivica Matošević, Giorgio Clai, Moreno Coronica, obitelj Vivoda te Agrolaguna u subotu su u Udinama najbolje ocijenjeni te će biti uvršteni u sljedeće izdanje poznatog enogastronomskog talijanskog vodiča "Vini Buoni d'Italia", koje izdaje Touring club. Oni su zaslužili nagradu Corona (kruna), što je najviše priznanje i to za malvaziju "Festigia Riserva" 2011 (Vina Laguna), Malvaziju istarsku 2011 (Vivoda), malvaziju "Alba Robinia" 2008 (Matošević), refošk "Brombonero" 2009 (Giorgio Clai) i "Gran Teran" 2008 (Coronica).

Vrijedna priznanja - nagradu Golden star - dobile su i malvazije 2011 Franka Radovana i Terzola te "Uroboros" 2010 Bruna Trapana. Kako saznajemo od Ivice Matoševića, čelnog čovjeka udruge Vinistra, kušanje vina za ulazak u idući vodič provedeno je ovog proljeća na Vinistri.

- Ocjenjivači su selekciju za izdanje ovog vodiča radili na Vinistri kušajući oko 300 naših vina nakon čega su izdvojili njih osam za finale. Ovogodišnje kušanje obuhvatilo je 25.000 vina iz cijele Italije, Istre i prvi put slovenskog primorja, Vipavske doline i Goriških brda. Lani su četiri naša vina dobila najviše priznanje, tzv. krunu, a ove godine njih pet. Inače, podijelilo se oko 250 Corona, a oko 40 posto od 570 finalista dobilo je priznanje Golden star, veli Matošević, koji je bio u Udinama s Morenom Coronicom i Miroslavom Latalom iz Agrolagune. Kaže da je bilo lijepo slušati rezultate jer je primjerice regija Friuli Venezia Giulia, kao lider bijelih vina u Italiji, s 20 tisuća hektara vinograda dobila 16 Corona. - A mi tako mali uspjeli smo doći do njih pet! To je izvrsna vijest. Raduje me i što je nekoliko vina iz Slovenije i Italije dobilo Coronu za malvazije, što je prije bilo nezamislivo, veli on.

I Moreno Coronica je oduševljen priznanjem upravo stoga jer je Istra mala vinska regija nasuprot jednom divu u vinskom svijetu kao što je Italija. - To samo potvrđuje da je Istra u vinu jedna lijepa priča, kaže Coronica. Istarski se vinari pojavljuju u poglavlju koje autori nazivaju "vina koja ne smijete propustiti".

Predstavljeno je 20 istarskih vinara, a za uži su izbor zaslužni su Alberto Dragone, Mario Busso i Denis Ivošević. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter