Istarski velikani ostaju na istim mjestima

Od 70 stabala uklonit će se 10 bolesnih i nadomjestiti s dvije lipe dva stabla paulovnije (M. RIMANIĆ)
Od 70 stabala uklonit će se 10 bolesnih i nadomjestiti s dvije lipe dva stabla paulovnije (M. RIMANIĆ)

Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina 8. veljače poziva stranke u postupku na javni uvid rekonstrukcije Parka istarskih velikana. Naime, radi se o središnjem gradskom parku uz Trg slobode, a postupak se provodi zbog ishođenja građevinske dozvole. Grad Pazin ovaj projekt namjerava kandidirati za sredstva iz fondova EU, pojašnjava Daniel Maurović, pročelnik Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina.

Ukupno 70 stabala

Park istarskih velikana koji funkcionira kao središnji gradski park prostire se na površini od 4.338 metra četvornih, a obiluje visokim vrstama drveća i to 41 primjerak bjelogorice i 21  crnogorice. Između 12 vrsti bjelogorice i šest vrsti crnogorice zastupljen je popriličan broj egzota, uvezenih vrsta, a među njima nalazimo sofore, katalpe, ginko i makluru od bjelogoričnih vrsta, te atlantske cedrove, arizionski čempres, duglaziju, španjolske i grčke jele od crnogoričnih vrsta. Uz rubove su formirani drvoredi koji prate konture parka, a čine ih nizovi poljskog javora, sitnolisne lipe i divljeg kestena.

Novo rješenje parka zadržava svu postojeću zdravu visoku vegetaciju, bjelogorična i crnogorična stabla, a bolesna i slaborazvijena stabla će se ukloniti. Od ukupno 70 stabala, kako piše u projektu rekonstrukcije Parka istarskih velikana, rušenjem će se ukloniti 10 stabala, a vegetacija će se nadomjestiti s dva stabla lipe u istočnom drvoredu i dva stabla paulovnije uz južnu granicu parka. Za potrebe novog koncepta uređenja staza i novih sadržaja potrebno je ukloniti pojedinačne grmolike vrste, a lisna će se masa nadoknadit sadnjom grmolikih vrsta uz istočnu i sjevernu stranu parka, kao vizualna zaštita prema prometnicama.

Unutar parka počevši od južnog ulaza te uz položaj današnjeg dječjeg igrališta planiraju se urediti otoci mirisnih trajnica, kao što su lavanda i svetolin, a protezat će se uz staze do središnjeg spomenika. U sjevernom dijelu parka, uz novoformirano središte u obliku vodenog elementa - prskalice, fontane, oblikovat će se drveni podij s klupama za sjedenje. Ovaj će se prostor obogatiti grmovima forzicije, hortenzije, budleja i mahonije. Izbor ovih vrsta osigurava cvat u razna doba godine, navode u projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju, njeni autori arhitekti iz zagrebačkog studija "Kostrenčić i Krebel". U Parku istarskih velikana nalazi se 12 poprsja na postamentima značajnih ličnosti iz istarske povijesti 19. i 20. stoljeća, koja će i nakon rekonstrukcije ostati na istim mjestima.

Ugostiteljski objekt

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 2,3 milijuna kuna. Od toga za građevinsko-obrtničke i krajobrazne radove 970,2 tisuća kuna, za izradu fontane 356,5 tisuća kuna, električarske radove 329,2 tisuća kuna, navodnjavanje 160 tisuća kuna, a 59 tisuća planirano je za dovod i odvodnju vode.

U projektu uređenja središta grada Pazina, koji uz rekonstrukciju parka obuhvaća i uređenje Trga slobode je i gradnja ugostiteljskog objekta, na prostoru današnjeg kioska, koji djelomično ulazi u Park istarskih velikana. Gradnja ovog objekta nije obuhvaćena ovim projektom koji se odnosi isključivo na rekonstrukciju parka, već će se to rješavati naknadno u sklopu nekih drugih projekata uređenja središta Pazina. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter