Istarski vatrogasci spremni za sezonu požara

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Vatrogasna zajednica Istarske županije lani je uspješno izvršila sve zadatke i ciljeve koji proizlaze iz njene temeljen uloge, a to je zaštita ljudi, od svih ugriza i nepogoda, izuzev onih koji su u domeni zdravstva, policije i vojske, rekao je na redovitoj godišnjoj skupštini, Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik. Sve je to, kaže, odrađeno na najbolji mogući način, napominjući kako su u 2014. vatrogasci zbog vremenskih prilika imali manje intervencija na požarima, a više je, nego uobičajeno, bilo tehničkih intervencija prouzročenih dugim kišnim razdobljem zbog čega je u Istri bilo čestih poplava.

Osim na svom području istarski vatrogasci, njih 11 s vatrogasnim vozilima, sudjelovali su u spašavanju ljudi i materijalnih dobara tijekom katastrofalnih poplava u istočnoj Slavoniji.

Istarski vatrogasci lani su zabilježili 479 požara, što je 28 posto manje nego 2013. Od toga je 156 požara bilo na otvorenom prostoru, a to je 43 posto manje nego godinu ranije, ali je zato zabilježeno čak 1.116 tehničkih intervencija ili 38 posto više nego 2013. U istom je razdoblju zabilježeno 158 tehničkih intervencija u prometnim nezgodama. U posljednje vrijeme vatrogasci sve češće sudjeluju uklanjaju opasnosti od životinja: zmija, stršljena, osa, pčela… ili spašavaju životinje: pse, mačke, ptice i koze, rekao je Kozlevac, dodajući da su vatrogasci na jednu intervenciju pozvani jer je jedna osoba čula grickanje u zidu.

U razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2014. zabilježena je ukupno 1.021 intervencija, ili šest posto manje nego godinu ranije. Tijekom te ljetne, obično požarne sezone, lani je zabilježeno 68 intervencija, ili 64 posto manje nego 2013. U tim je požarima opožareno šest hektara, ili 96 posto manje nego ljeti 2013. U svim tim intervencijama sudjelovalo je 3.066 gasitelja; vatrogasaca, djelatnika Hrvatskih šuma, Hrvatske vojske i drugih, utrošivši 6.797 radnih sati.

Kozlevac je izvijestio kako se operativne snage za gašenje požara u Istri sastoje od 266 vatrogasaca iz sedam JVP, 1.001  dobrovoljnim vatrogascem organiziranim u 31 postrojbi DVD-a, 21 sezonskim vatrogascem, te 60 pripadnika drugih službi. Njima je na raspolaganju bilo 187 vatrogasnih i 36 dugih vozila. Motrenje pojave požara na otvorenom prati 29 kamera i ophodnje s 30 pripadnika.

Voditelj Službe zaštite i spašavanja, koja djeluje pri Vatrogasnoj zajednici Istarske županije, Denis Stipanov, istako je kako je ovo jedinstven sustav zaštite i spašavanja u Hrvatskoj i mnoge županije u tomu slijede primjer Istre. Dodajući kako je u proteklom razdoblju osposobljen 41 stožer Zaštite i spašavanja, 10 zapovjedništva Civilne zaštite i sedam područnih vatrogasnih zapovjedništava.

U svim jedinicama lokalne samouprave u Županiji ustrojeno je 80 postrojbi Civilne zaštite s 1.992 pripadnika. Djelatnici Službe zaštite i spašavanja IŽ lani su sa Stožerom zaštite i spašavanje Vukovarsko srijemske županije sudjelovali u operativnom radu u Gunji i Rajevom selu dostavljajući pomoć i najpotrebnija zaštitna sredstva.

U programu rada za ovu godinu Vatrogasna zajednica IŽ nastavit će s edukacijom pripadnika i poboljšanjima sustava Zaštite i spašavanja, a kroz preventivne aktivnosti educirat će građane o svojim djelatnostima, ali i davati upute vezane za zaštitu od požara, te ukupni sustav zaštite i spašavanja. Najvažnije je da su istarski vatrogasci i cjelokupni sustav Zaštite i spašavanja spreman za nadolazeću ljetnu, turističku sezonu, bez obzira kakva bila sušna s požarima ili kišna s poplavama.   (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter