Istarski vatrogasci spremni na štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladina odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije vatrogasaca, zbog koje javnim vatrogasnim postrojbama prijeti smanjenje sredstava za place i materijalne troškove, na noge je digla i istarske vatrogasce. Ukoliko Vlada ne povuce spornu odluku o kojoj se prethodno nije konzultirala sa sindikatima, moguc je i masovni prosvjed pa i generalni štrajk hrvatskih vatrogasaca, kojem ce se, ne nade li se kompromis, pridružiti i istarski vatrogasci.

To je potvrdio koordinator za vatrogastvo pri Sindikatu Istre i Kvarnera Darko Vidmar te najavio za danas sastanak predstavnika sindikata u Zagrebu nakon kojeg ce se znati konkretan plan daljnjih aktivnosti. Vidmar veli da u Istri djeluje sedam javnih vatrogasnih postrojbi koje okupljaju 209 clanova SIK-a te da su spremni pobuniti se protiv najnovije odluke koja vatrogasce stavlja u lošiju poziciju.

- Najspornije je smanjenje placa u prosjeku za pet do 15 posto, a žalosno je da ne znamo po kojem principu i kriterijima je umanjenje zatraženo. Vlada se nije konzultirala sa sindikatima te je jednostrano prihvatila prijedlog Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), što je neprihvatljivo. Gradovi i opcine na temelju decentraliziranih sredstava financiraju javne vatrogasne postrojbe, a ovakav prijedlog svakako ce štetiti i njima, koji ce zbog umanjenih decentraliziranih sredstava dobiti manje novca za vatrogasne postrojbe, veli Vidmar, koji pojašnjava da mjesecna primanja istarskih vatrogasaca u prosjeku iznose izmedu 4.800 i pet tisuca kuna, u što su ukljuceni svi dodaci, te istice da moguci štrajk i prosvjed nisu usmjereni prema osnivacima, odnosno opcinama i gradovima.

Prosvjed i moguci štrajk podržava i županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, koji je rekao da prijedlog DUZS-a još jednom dokazuje odnos te službe prema profesionalnim vatrogascima.

- Pratimo situaciju i vidjet cemo što ce se odluciti na današnjem sastanku. Ne dode li do promjene, ovakvom odlukom ce sedam istarskih javnih vatrogasnih postrojbi -Pula, Porec, Umag, Buzet, Labin, Rovinj i Pazin - iz decentraliziranih sredstava dobiti cak tri milijuna kuna manje za place i materijalne troškove.

- I dosadašnji iznosi bili su nedovoljni, a sada nam i to žele uskratiti. Osim vatrogascima, takva ce odluka štetiti i osnivacima koji su vec izglasali svoje proracune i nece moci financirati obveze na temelju sredstava koja im osigurava država. To je nedopustivo, rekao je Kozlevac.

Po njegovim rijecima, DUZS je maceha vatrogastvu vec zadnjih šest godina, te protiv volje vatrogasaca želi ukinuti broj 93. Kozlevac smatra da se status vatrogasaca konacno treba riješiti na državnoj razini, te apelira na gradove i opcine da iskažu svoje neslaganje s aktualnim prijedlogom jer se time i njih kažnjava. Porucio je da ce u slucaju štrajka istarski vatrogasci ciniti sve da spašavanje ljudi i imovine ne bi bilo ugroženo.

Stav Odbora za vatrogastvo SDLSN-a te udruge i sindikata profesionalnih vatrogasaca je jasan. Naime, ako Vlada do danas ne donese hitne mjere da sadašnje ne bi ugrozile sigurnost gradana, krece se u masovni prosvjed protiv DUZS-a do ispunjenja zahtjeva, a nije iskljucena ni mogucnost generalnog štrajka.

U svom priopcenju Odbor, udruge i sindikati upozoravaju da su "unatoc obecanjima predsjednice Vlade da smanjenja nece biti glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin te ravnatelj DUZS-a Damir Trut prevarili Vladu i stavili u proceduru spornu uredbu bez mišljenja sindikata i protivno kolektivnom ugovoru, u kojem stoji da ce celnik tijela prije donošenja važnih odluka o tome izvijestiti sindikat".

U svom dopisu pozvali su DORH i MUP da ispitaju glavnog vatrogasnog zapovjednika i ravnatelja DUZS-a, te protiv njih podignu kaznenu prijavu zbog dovodenja u opasnost gradana RH jer su kao odgovorne osobe svjesno ugrozili sigurnost gradana. Medu zahtjevima je i rješavanje financiranja vatrogastva na razini države, izdvajanje vatrogastva iz DUZS-a te hitna smjena glavnog vatrogasnog zapovjednika i ravnatelja DUZS-a.


Podijeli: Facebook Twiter