Istarski vatrogasci proslavili Sv. Florijana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici vatrogastva Istarske županije, profesionalni i dobrovoljni vatrogasci, obilježili su u utorak dan svog zaštitnika, svetog Florijana, rimskog casnika i mucenika, središnjom svecanošcu u Grožnjanu i Marušicima.

Pocetak je oznacila procesija s kipom sveca, od grožnjanske crkvice sv. Kuzme i Damjana do župne crkve sv. Vida, Modesta i Krešencije u kojoj je potom svecano misno slavlje predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac, uz kojega su bili kancelar porecko-pulske biskupije Ilija Jakovljevic i svecenici Umaško-oprtaljskog dekanata.

Okupljeni, medu kojima (grado)nacelnici Bujštine, predstavnici bujske policije i vatrogasaca iz Slovenije, prisjetili su se hrvatskih vatrogasaca koji su stradali prilikom spašavanja ljudi, imovine i domovine. Tijekom mise su blagoslovljene zastave DVD-a Buje, ciji je kum Silvano Pregara, te DVD-a Novigrad.



- Kad su vatrogasci odlucili uzeti sv. Florijana za svog zaštitnika, prepoznali su u njemu cjelovitu osobu, primjer vjere i solidarnosti, poput spremnosti i solidarnosti vatrogasaca, koja se ubraja u uzore humanosti, dobrote i nesebicnosti. Kršcani u tim vrlinama vatrogasne službe prepoznaju Isusove zapovijedi ljubavi prema bližnjemu. Znamo ulogu vatrogasaca: cuvati narodnu imovinu, materijalna dobra od požara i elementarnih nepogoda, braniti ljudske živote.Iz toga vidimo kolika je hrabrost, plemenitost i ljubav tih ljudi na djelu.

Nije bez razloga otac vatrogastva u Hrvatskoj Gjuro Deželic postavio vatrogastvo na dva važna temelja, a to su bogoljublje i domoljublje, na ljubav prema Bogu i prema covjeku. Upravo radi toga je bivša komunisticka vlast 1963. dala ukloniti Deželicev spomenik u Zagrebu. On je vracen dolaskom demokracije, zahvaljujuci prije svega Družbi hrvatskog zmaja. Ponovno postavljanje spomenika ima za cilj oživjeti vrijednosti za koje je živio i za koje se zalagao, a koje je prije njega živio Sveti Florijan, rekao je u svojoj homiliji Jezerinac.





Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac je istaknuo da okupljanjem svjedoce zajedništvo vatrogasaca, onakvo kakvo su uz svesrdnu pomoc gradova, opcina i Županije uspostavili u organizaciji vatrogastva na istarskom podrucju.

"Pripremamo se za ljetnu požarnu sezonu i gradanima mogu poruciti da vatrogasci na sve moguce probleme, izazove i nedace imaju spreman odgovor", rekao je. Obecao je i da ce ova proslava, koju su organizirali Županijska vatrogasna zajednica i Podrucna vatrogasna zajednica Umag, pod pokroviteljstvom gradova i opcina Bujštine, a zakljucena je druženjem u društvenom domu u Marušicima, postati tradicija.

Okupljenima su se obratili i grožnjanski nacelnik Rino Duniš, velecasni Jakovljevic i predsjednik DVD-a Oprtalj ?ani Štokovac. Inace, procesija i misa su se trebale održati i u crkvici sv. Florijana uz istoimeno napušteno mjesto kraj Martincica na Grožnjanštini, gdje se blagdan Sv. Florijana tradicionalno slavi, no od toga se zbog ružnog vremena odustalo.


Podijeli: Facebook Twiter