Istarski vatrogasci odmjerili snage

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 635 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca iz cijele Istre okupljenih u 44 ekipe nadmetalo se cijele subote u Pazinu. Na gradskom stadionu je održano deveto natjecanje vatrogasne mladeži i djece te peto natjecanje vatrogasaca Istarske županije. Organizator je bila županijska Vatrogasna zajednica.

Vatrogasci su ispunili središnji Trg slobode gdje je održana svecanost otvorenja uz predstavnike Hrvatskog crvenog križa i službe zaštite i spašavanja kao i Mladena Šculca iz zapovjedništva Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije.

Igralište je bilo poligon za pokazivanje vatrogasnih vještina uz burno bodrenje publike, posebno kada su akteri natjecanja bila djeca. Prvi put nakon niza godina vecina sudaca je bila iz Istre, uz ispomoc tri suca iz Primorsko- goranske županije. Istarski vatrogasci nemaju, kao oni u drugim dijelovima Hrvatske, razvijenu tradiciju natjecanja. Ipak raduje što je kvaliteta svake godine sve bolja.

Ocjenjivala se ne samo brzina nego i kvaliteta izvedbe. Iako bura nije omela vatrogasce na igralištu, vjetar je srušio šator koji je bio prazan tako da je ekipa hitne medicinske pomoci cijeli dan nije imala posla.

Kod djece medu ženskim ekipama najbolja je bila ona DVD-a Ližnjan, a slijedi DVD Buje (one su jedine nastupile), dok su u muškim djecjim ekipama najbolji bili djecaci iz DVD-a Žminj ispred kolega iz DVD-a Pule i DVD-a Peroja.

Kod ženske mladeži najbolje su bile djevojke iz DVD-a Žminj, a druge su iz DVD-a Ližnjana. Kod muške mladeži najviše su pokazali decki iz DVD-a Buzet 2 ispred svojih sumještana iz DVD-a Buzet 1, dok su na trecem mjestu iz DVD-a Svetvincenta.

U natjecanju žena u dobrovoljnim vatrogasnim društvima prve su bile one iz DVD-a Buje, druge iz DVD-a Buzet i trece iz DVD-a Žminj.

U muškoj A kategoriji dobrovoljnih vatrogasnih društava (do 30 godina starosti) najbolji su bili iz DVD-a Lupoglava ispred vatrogasaca iz Pule i treceplasiranog Buzeta. U B kategoriji (iznad 30 godina starosti) prvi je bio DVD Peroj, slijede DVD Svetvincenat i DVD Buzet.

Javna vatrogasna postrojba Pula pa Umag i treci Pazin - to je poredak u A kategoriji kod javnih vatrogasnih postrojbi. U B kategoriji prva i jedina ekipa koja je nastupila bila je ona JVP-a Buzet. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter