Istarski vampir Jure Grando u kazališnoj predstavi

Siniša Kovač i Marija Kolb su dio autorske ekipe predstave o istarskom vampiru Juri Grandu (Davor ŠIŠOVIĆ)
Siniša Kovač i Marija Kolb su dio autorske ekipe predstave o istarskom vampiru Juri Grandu (Davor ŠIŠOVIĆ)

Nakon što je u zadnjih desetak godina vampir iz Kringe Jure Grando već u više navrata postao književni lik zahvaljujući fantastičnim i horor romanima i pričama pisaca poput Borisa Perića, Marine Jadrejčić, Sanje Tenjer, Jasmine Blažić, Danijela Bogdanovića i drugih, uskoro će postati i likom animiranog filma zagrebačkog autora Martina Babića, a na predstojećem pićanskom Legendfestu Jure Grando će zaživjeti i kao kazališni lik.

U program ovogodišnjeg Legendfesta naime uvrštena je predstava "Jure Grando - legenda živi", s podnaslovom "pučka komedija s elementima nadnaravnog". Produkcija predstave rezultat je suradnje dviju kazališnih družina - "Pierre Vally Teatra" i "Kotar Teatra", autor teksta i dramatizacije te redatelj predstave je Siniša Kovač, scenografiju potpisuje Marta Crnobrnja, dizajn kostima Slavica Matušić, autori glazbe su Marija Kolb i Igor Baksa, a u predstavi nastupaju Davor Kovač u ulozi Jure Granda, Marija Kolb kao Grandova udovica Magdalena, Igor Baksa kao križanski župan Miho Radetić, Mladen Vujčić kao Mikolo Niena i Hrvoje Perc kao Stipan Milašić.

Pripremajući predstavu, Siniša Kovač i Marija Kolb više su puta dolazili u Kringu prikupljati i provjeravati podatke potrebne za pripremu predstave, uključujući i savjetovanje s mještanima oko dijalektalne ispravnosti dijaloga kojima govore pojedini likovi. Priča njihove predstave malo je drugačija od one koju je u svom zapisu o križanskom vampiru ostavio Janez Vajkard Valvasor u svojoj "Slavi vojvodine Kranjske" iz 1689. godine. Jure Grando tako u ovoj predstavi doduše postaje vampir, ali ne vampir koji donosi smrt nedužnima, već pravedni osvetnik koji kažnjava one koji su za života naudili njemu, a nakon njegove smrti ugrožavaju njegovu udovicu. Interesi su jači od morala, pa u će u predstavi Jure Grando na kraju ipak zaglaviti, ali će njegova udovica zato ponijeti malo veću ulogu i malo veću odgovornost.

"Htjeli smo da naš Jure Grando bude ipak nekakav pravedni junak, a ne samo vampir koji donosi zlo", kažu Siniša Kovač i Marija Kolb, a koliko su uspjeli u toj nakani moći će se vidjeti prvog dana ovogodišnjeg Legendfesta, u petak 26. srpnja u 21.35 sati u Pićnu na Trnoplesarskom trgu. Autori bi željeli da predstava jednom dođe i do Kringe, kao i da se nastavi prikazivati širom Hrvatske. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter