Istarski upravitelji na vrhu po prihvaćenim projektima

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Nakon Primorsko-goranske županije, koja ima 152 prihvaćena projekta prijedloga energetske obnove višestambenih zgrada Istarska županija, uz Grad Zagreb, s čak 79 prihvaćenih prijedloga na visokom je drugom mjestu u Republici Hrvatskoj što još jednom potvrđuje da istarski upravitelji zgrada znaju kako iskoristiti mogućnosti sufinanciranja energetske obnove zgrada, kako osvježiti i urediti zgrade, kvalitetno pokrenuti građevinski sektor s povećanjem broja radnih mjesta i najbitnije osigurati građanima, suvlasnicima zgrada manje režijske troškove.

Osigurano 47 milijuna kuna

Iza istarskih i zagrebačkih upravitelja zgrada slijedi Osječko-baranjska županija s 45 prihvaćenih projektnih prijedloga, 40 ima Požeško-slavonska županija, a 34 Splitsko-dalmatinska županija, dok je najmanje prihvaćenih projektnih prijedloga u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

S obzirom na javni poziv za dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova višestambenih zgrada" koji je okončan 31. siječnja ove godine te dodatne evaluacije projektnih prijedloga, istarski upravitelji će od ukupno 89 milijuna kuna investicija u energetske obnove zgrada osigurati više od 47 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojeg dodjeljuje Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-20." Provedbom mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje i/ili hlađenje kroz integrirani pristup za oko 60 posto. Početna alokacija za energetsku obnovu višestambenih zgrada s 152 milijuna kuna, povećana je na 560,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, te je ukupno na razini Hrvatske zaprimljeno 649 prijava, od čega je kriterije prihvatljivosti zadovoljilo njih 596.

U okviru poziva kojemu je cilj postizanje energetskih ušteda - smanjenje potrošnje energije u zgradama stambenog sektora, moguće je ostvariti sufinanciranje do 60 posto opravdanih troškova investicije. Najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga iznosi 13 milijuna kuna, dok je najniži 100 tisuća kuna.

Pojašnjavanje postupka nabave

Valja istaknuti i da je s ciljem što kvalitetnije pripreme projektnih zadataka projektni tim za energetsku obnovu višestambenih zgrada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja, od ožujka ove godine organizirao regionalne radionice namijenjene upraviteljima zgrada, predstavnicima suvlasnika, ali i potencijalnim izvođačima radova s ciljem pružanja detaljnih informacija provedbi projekata. Naglasak radionica dan je na pojašnjavanje postupaka nabave, kako bi se zadovoljili kriterije natječaja, izbjegle moguće pogreške, te osigurala kvaliteta građevinskih radova. (G. ROJNIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter