Istarski umjetnici u Mimari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesete po redu, jubilarne svecanosti Pasionske baštine otvorene su prošle subote u zagrebackom muzeju Mimara izložbom "Muka i uskrsnuce kod suvremenih umjetnika Istre". U ime tradicionalnog pokrovitelja, Skupštine grada Zagreba, svecanosti Pasionske baštine otvorila je potpredsjednica Danira Bilic, koja je istaknula bogatstvo hrvatske korizmene tradicije koja na osobit nacin povezuje kulturno, umjetnicko i duhovno nasljede.

Kad je pak rijec o izložbi "Muka i uskrsnuce kod suvremenih umjetnika Istre", autorica postava likovna kriticarka i publicistkinja Marina Baricevic rekla je da je ona središnji iskaz jubilarne multimedijalne i multikulturalne pasionske baštine te da je Istri i trima generacijama njezinih umjetnika pripala cast da je otvore. Likovnim radovima - slikama, skulpturama, instalacijama i keramikom dominira lik Krista, koji je, istaknula je, "paradigma života i život sam i oduvijek je 'gost' gotovo svih umjetnickih ateljea".

Uz napomenu da su na istarskoj crvenici oduvijek rasli umjetnici, Baricevic je istaknula da je (re)prezentacija umjetnosti Istre na temu Muke Kristove cjelovit, ozbiljan i maštovit hommage ljudskoj vjeri.

Selektori izložbe, uz Baricevic, bili su Dino Milinovic i Stjepan Pepeljnjak, a na izložbi su se sa svojim radovima predstavili Emil Bencic, Tea Bicic, Emil Bobanovic-Colic, Mate Cvrljak, Josip Diminic, Mirta Diminic, Heda Gärtner, Jasna Maretic-Diminic, Zdravko Milic, Orlando Mohorovic, Vinko Šaina, Sandra Nejašmic, Ivan Obrovac, Vera Kos-Paliska, Karlo Paliska, Renato Percan, Monika Petricevic, Davor Rapaic, Vedran Šilipetar, Andrijana Šuran, Sanja Švrljuga, Bernard Teklic, Davorka Vadanjel, Ivona Verbanac, Ljiljana Vlacic i Rok Zelenko.

Udruga Pasionska baština 1998. primljena je u redovito clanstvo Europasiona i tako postala jedna od prvih udruga osnovanih u neovisnoj hrvatskoj državi koja je primljena u neku medunarodnu asocijaciju.

Ovogodišnje svecanosti trajat ce do 20. travnja s dosad najbogatijim programom koji ce biti održan diljem Hrvatske te u Bosni i Hercegovini


Podijeli: Facebook Twiter