Istarski umjetnici u Grazu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest istarskih umjetnika sudjelovat ce ovog petka na izložbi u galeriji Schaumbad u Grazu na poziv Grada Graza i regije Štajerske.

Na izložbi pod nazivom "Welcome back! - Pula goes Graz" izlagat ce fotografi Sandra Vitaljic, Hassan Abdelghani i Dejan Štifanic, slikari Robert Pauletta i Bojan Šumonja, te glazbenik Marko Grbac Knapic.

Gostovanje istarskih umjetnika u Grazu realizirano je posredstvom galerije Makina iz Pule, a kao nastavak kulturno-umjetnicke suradnje gradova pobratima Pule i Graza zapocete lani gostovanjem Hassana Abdelghanija i Dejana Štifanica na austrijskom Medunarodnom festivalu nove umjetnosti Štajersko bablje ljeto, te potom izložbom umjetnickog kolektiva "Schaumbad" u svibnju ove godine u Puli.

Autori koji se ove godine predstavljaju u Grazu ne cine formalnu skupinu umjetnika, no njihov je rad koherentan u onoj tocci u kojoj referiraju, citiraju ili nasljeduju izvjesni "background" kulturne povijesti vlastitog grada. Upravo je ta povijest vezana za najsjajnije trenutke prosperiteta Pule, ona zajednicka nit koja povezuje ne samo umjetnike medusobno, vec da je dublji smisao njihovog nastupa u Grazu.

Gradovi Pula i Graz slijedece godine obilježavaju 40. godišnjicu pobratimstva. Potporu ovom gostovanju pružio je Odjel za kulturu Istarske županije. Izložba u Grazu ostaje otvorena do 22. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter