Istarski umjetnici predstavljaju se u Beogradu

Izložba je najavljena na konferenciji za novinare u Zavičajnom muzeju grada Rovinja (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Izložba je najavljena na konferenciji za novinare u Zavičajnom muzeju grada Rovinja (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U Etnografskom muzeju u Beogradu od 5. do 24. ožujka bit će upriličena izložba suvremene umjetnosti "Istra-Beograd" na kojoj će se predstaviti 18 autora iz Istre s 40 radova. O predstojećoj izložbi na konferenciji za novinare govorili organizatori kazavši kako cilj izložbenog projekta nije samo most suradnje dva naroda na kulturnom planu, već i uspostava boljih odnosa i na gospodarskom i turističkom planu.

- Zadaća Zajednice Srba Istarske županije je razvijanje odnosa suradnje na svim područjima između pripadnika manjine i većinskog naroda. Svjesni činjenice da između dviju država ima puno neriješenih pitanja polazimo od nas, možda manje značajnih institucija da povezujemo ljude, gradove i države i damo svoj doprinos u uspostavi boljih i kvalitetnijih kontakata, rekao je Radomir Janković, predsjednik koordinacije Zajednica Srba u Istri.

O samoj inicijativi i organizaciji izložbe govorila je Slavica Popadić, glasnogovornica i članica Upravnog odbora Zajednice Srba Istarske županije, kazavši da je početni impuls bila prošlogodišnja iznimno uspješna izložba djela Olje Ivanjicki, organizirana u Zavičajnom muzeju Grada Rovinja.

Dario Sošić, viši kustos rovinjskog Zavičajnog muzeja, dodao je da je predstojeća izložba u Beogradu nastavak dobre kulturne suradnje.

- Umjetnost ne poznaje granice i njome uvijek započinje suradnja i dobri odnosi. Upravo zahvaljujući umjetnosti i umjetnicima Rovinj je - jučer, baš kao i danas - bio i ostao prepoznatljivi kulturni centar, u kojemu su ondašnji autori doprinijeli stvaranju dva likovno-umjetnička branda - Grisije i Likovne kolonije.

Na izložbi u beogradskom Etnografskom muzeju predstavit će se 18 autora: Alen Floričić, Matija Debeljuh, Silvo Šarić, Lada Luketić, Ljiljana Vlačić, Bojan Šumonja, Tomislav Brajnović, Branko Kolarić, Slavica Marin, Nataša Belić, Dorina Vlakančić, Fulvio Juričić, Anselmo Tumpić, Vjekoslava Sošić, Jadranka Kalenić, Goran Škofić, Danilo Dučak i Nikola Ražov.

Selektor izložbe Nikola Ražov, u samom je uvodu istaknuo da ne može pobjeći od činjenice da je izbor umjetnika/djela bio subjektivan, odnosno da se na ovom popisu moglo naći barem još toliko zaslužnih i kvalitetnih autora.

- Jednostavno, bilo je nemoguće napraviti listu kojom bi svi bili zadovoljni jer umjetnost nije atletika da se egzaktnim bodovima i brojevima može odrediti nečija kvaliteta. Ono, čemu sam težio to je da se ovom izložbom predstavi suvremena i moderna scena Istre i to u svim njenim disciplinama - od slikarstva preko kiparstva, grafike, videa…, odnosno da autori i njihova djela kao cjelina korespondiraju, rekao je Ražov. Izrazio je i nadu da će ovom prvom izložbom biti pokrenut kotač suradnje koji bi već slijedeće godine trebao osigurati novu razmjenu i suradnju kulturnjaka.

Inače, valja istaknuti da se izložba "Istra- Beograd", otvara 5. ožujka u 19 sati, i da je to prvi put da se službeno u glavnom gradu Srbije kolektivnom izložbom predstavljaju umjetnici Istre. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter