"Pause machen? Kommen Sie in unseres Restaurant? Hello, do you want something to drink, something to eat? Venite, entrate, pesce fresco!", cuje se u zadnjih mjesec i pol na poreckim, rovinjskim, umaškim, pulskim, rabackim i ulicama ostalih istarskih turistickih gradica, posebno proteklih dana, jer su temperature dobile predznak pravih ljetnih.
Turisti su samim time sve brojniji, a borba za svakog gosta na terasama sve nesmiljenija. Ima tu i potezanja za rukav, šala, šarmiranja, "bacanja" komplimenata, sve ne bi li se tog turista pridobilo da sjedne za stol i nešto pojede, popije, plati. A onda pocinju i uobicajene kuknjave. Po svom dobrom starom obicaju ugostitelji kažu da ovogodišnji turisti "niš' ne valjaju", slabo troše, jedu samo pizzu, burek i peciva, ližu sladoled, piju samo kavu, vodu i mineralnu.
Medutim, ne postavljaju si pitanje što zapravo nude, kakve su im cijene i odgovaraju li one uistinu usluzi i proizvodu. Jer, danas turisti imaju sve tanji, "recesijski novcanik" i jako dobro paze koliko ce novca dati za što, tim više što se i prije dolaska u neku destinaciju vec su dobro informirani gdje mogu dobro jesti uz adekvatnu cijenu.
Nema taj turist u svojoj zemlji niže cijene, primjerice ako dolazi iz Njemacke, Italije, Austrije, da ne govorimo o Velikoj Britaniji - jer je ondje minimalno 20 posto skuplje nego u Hrvatskoj, barem u restoranima i kaficima - nego je svjestan da je prije pet-šest i više godina za puno manje novca dobio znatno više. Ipak, za našu zemlju vele da još uvijek ima prihvatljive cijene.
A koliko su zapravo cijene nekih osnovnih proizvoda u restoranima, kaficima na terasama narasle? Nije tu došlo do nekih drasticnih povecanja, ali iz godine u godinu one rastu za kunu-dvije. Tako je primjerice cijena kuglice sladoleda u samo pet-šest godina skocila s tri na cak sedam kuna.
Prošetali smo tako trima najvecim turistickim središtima u Istri - Umagom, Porecom i Rovinjom, i provjerili kolike su ovogodišnje cijene kave, mineralne vode, sladoleda i pizze te koliko su se promijenile u odnosu na lani, kada je primjerice kuglica sladoleda stajala pet ili šest kuna, mali espresso od šest do osam, a pizza margherita od 30 do 40 kuna. (Piše Barbara BAN)
CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU