Istarski ugostitelji kukaju, a terase krcate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pause machen? Kommen Sie in unseres Restaurant? Hello, do you want something to drink, something to eat? Venite, entrate, pesce fresco!", cuje se u zadnjih mjesec i pol na poreckim, rovinjskim, umaškim, pulskim, rabackim i ulicama ostalih istarskih turistickih gradica, posebno proteklih dana, jer su temperature dobile predznak pravih ljetnih.

Turisti su samim time sve brojniji, a borba za svakog gosta na terasama sve nesmiljenija. Ima tu i potezanja za rukav, šala, šarmiranja, "bacanja" komplimenata, sve ne bi li se tog turista pridobilo da sjedne za stol i nešto pojede, popije, plati. A onda pocinju i uobicajene kuknjave. Po svom dobrom starom obicaju ugostitelji kažu da ovogodišnji turisti "niš' ne valjaju", slabo troše, jedu samo pizzu, burek i peciva, ližu sladoled, piju samo kavu, vodu i mineralnu.

Medutim, ne postavljaju si pitanje što zapravo nude, kakve su im cijene i odgovaraju li one uistinu usluzi i proizvodu. Jer, danas turisti imaju sve tanji, "recesijski novcanik" i jako dobro paze koliko ce novca dati za što, tim više što se i prije dolaska u neku destinaciju vec su dobro informirani gdje mogu dobro jesti uz adekvatnu cijenu.

Nema taj turist u svojoj zemlji niže cijene, primjerice ako dolazi iz Njemacke, Italije, Austrije, da ne govorimo o Velikoj Britaniji - jer je ondje minimalno 20 posto skuplje nego u Hrvatskoj, barem u restoranima i kaficima - nego je svjestan da je prije pet-šest i više godina za puno manje novca dobio znatno više. Ipak, za našu zemlju vele da još uvijek ima prihvatljive cijene.

A koliko su zapravo cijene nekih osnovnih proizvoda u restoranima, kaficima na terasama narasle? Nije tu došlo do nekih drasticnih povecanja, ali iz godine u godinu one rastu za kunu-dvije. Tako je primjerice cijena kuglice sladoleda u samo pet-šest godina skocila s tri na cak sedam kuna.

Prošetali smo tako trima najvecim turistickim središtima u Istri - Umagom, Porecom i Rovinjom, i provjerili kolike su ovogodišnje cijene kave, mineralne vode, sladoleda i pizze te koliko su se promijenile u odnosu na lani, kada je primjerice kuglica sladoleda stajala pet ili šest kuna, mali espresso od šest do osam, a pizza margherita od 30 do 40 kuna.  (Piše Barbara BAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter