Istarski turizam bliže Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako bi izvidjeli mogucnosti za financiranje projekata iz turizma, koje ce biti na raspolaganju iz strukturnih fondova nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Oriano Otocan i Branko Curic iz Istarske županije boravili su ovaj tjedan u Bruxellesu.

Tijekom dvodnevnog posjeta županijski procelnici susreli su se sa zastupnicima Europskog parlamenta i komisije te su na temu turizma razgovarali i s predstavnicima Misije RH pri EU-u. Takoder, posjetili su Opcu upravu EK-a za regionalnu politiku, gdje su s njezinim predstavnikom razgovarali o ulasku Hrvatske u EU, u kontekstu regionalne kohezijske politike i korištenja strukturnih fondova.

Konkretne mogucnosti Istri se otvaraju i kroz sudjelovanje u Mreži europskih regija za konkurentni i održivi turizam/NECSTouR. Na sastanku s koordinatorima Mreže pojašnjena su nova pravila za financiranje projekata turizma iz kohezijske politike.

Na svim sastancima predstavnici Istre lobirali su da turizam, kao vrlo važna gospodarska grana za Istarsku županiju i Hrvatsku, bude zastupljena u slicnoj mjeri kao u aktualnom programskom razdoblju 2007.- 2013.

Otocan i Curic posjetili su i predstavništvo španjolske regije Katalonije u Bruxellesu, kako bi razgovarali o njihovim iskustvima po pitanju decentralizacije i regionalizacije, kao i o praksi u promociji katalonskih proizvoda.

U Bruxellesu se trenutno održava Tjedan istarske gastronomije, organiziran zahvaljujuci suradnji Ureda Istarske županije u Bruxellesu te Hrvatske i istarske Turisticke zajednice, a inicijativu je podržalo i Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Kraljevini Belgiji.

Na predstavljanu istarske gastronomije osoblje restorana San Rocco iz Brtonigle priredilo je gastronomske specijalitete koristeci istarske izvorne proizvode, a belgijski su kuhari od njih naucili tajne pripreme vrhunskih jela istarske gastronomije.

Istarska ce županija ovog proljeca u Bruxellessu organizirati okrugli stol s ciljem jacanja uloge turizma u kohezijskoj politici na koji ce biti pozvani predstavnici europskih i hrvatskih vlasti, europske turisticke regije i medunarodne organizacije. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter