Istarski Sveti Valentin


Sveti Valentin je selo s dvije obitelji i ukupno četvero odraslih i jednim dječaćićem. Pripremajući radio emisiju Žurnada Radio Pule, koja je bila posvećena zaljubljenima, novinar i kantautor Serđo Valić danas je svratio upravo u to naselje. "Odmah iza Šterne u pravcu Oprtlja prvo selo s vidljivom tablom je Sveti Valentin, jedino u Istri a navodno i u Hrvatskoj", kaže Valić.

Domaćini su bili bračni par Marino i Vilma Jugovac. Bilo je zabavno, glazbeno i veselo kako i priliči u ovakvoj emisiji. Za dobar provod pobrinuo se slikar i kipar Marino Jugovac, pjevač i gitarista Dante Marušić i harmonikaš Enis Krizman.

Šestotinjak učenika i učitelja u pazinskoj Osnovnoj školi Vladimira Nazora uhvatilo se za ruke u živom lancu ljubavi koji se protezao kroz cijelu školu i oko nje, i zajedno poslalo svijetu poljubac mira i prijateljstva, uz želje za ozdravljenje i oporavak bolesnim prijateljima.

Polaznici gračaškog vrtića već se po običaju na Valentinovo igraju svatova. Odjeveni kao mladenci Lara Mijandrušić i Lovro Bažon u pratnji Ane Suman i Noela Mijandrušića, kao kumova, praćeni svatovima, zapravo svojom vrtićkom skupinom "Grozdići" i tetama prošetali su do općinske vijećnice. Ondje ih je dočekao općinski načelnik Ivan Mijandrušić koji je s mališanima upriličio vjenčanje, a nakon toga "svatovi" su oduševljeno prionuli velikoj i ukusnoj torti, sokovima i grickalicama.

I oni u zlatnim godinama su slavili - korisnici Dnevnog boravka i pomoći u kući pazinskog Gradskog društva Crvenog križa proslavili su Valentinovo uz fritule pripremljene po zajedničkom receptu. Slastice su kolegicama ljubavnim stihovima zasladili Juraj Jop i Dunja Ladavac. (V. HAMMER, M. RIMANIĆ, D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter