Istarski svecenici: Sve vracamo državi!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Istarski svecenici su jednoglasno odlucili da se imovina vrati državi jer država na to ima pravo. Cak i ako nema pravo, mi imovinu vracamo državi. Želimo to riješiti mirnim putem i unutarcrkvenim dogovorom. Ne želimo nikakve daljnje razgovore. Kada imovinu vratimo državi, nadamo se da tada nece neka nova ili stara kardinalska komisija opet donijeti neki zakljucak, kada više ne bude imovine u Dajli, o porecko-pulskoj biskupiji. Sve vracamo državi i nadoknadit cemo joj ono što smo prodali. Ovo je težak udarac istarskoj Crkvi".

Rijeci su to Ilije Jakovljevica, kancelara porecko-pulske biskupije, nakon izvanrednog sastanka istarskih svecenika koji je biskup mons. Ivan Milovan hitno sazvao u Pazinu.

Na sastanku održanom u Pazinskom kolegiju-klasicnoj gimnaziji, koji je potrajao skoro dva sata, okupilo se 70-ak svecenika kako aktivnih tako i umirovljenih, što su, kako saznajemo, gotovo svi.



Na pitanje kako ce to biskupija obeštetiti državu, Jakovljevic odgovara da su od države dobili zemlju te da još potražuju oko 400 hektara zemljišta iz raznih župa na podrucju biskupije, dok su u Dajli prodali nešto više od 190 hektara."Imamo dovoljno onoga cime možemo kompenzirati", rekao je Jakovljevic.

Novinare je zanimao i komentar dijela izjave iz priopcenja Stalnog vijeca Hrvatske biskupske konferencije gdje se kaže da je u Rimu 17. svibnja 2006. izmedu benediktinske opatije Praglia i porecko-pulske biskupije potpisan dogovor o podjeli imovine pola-pola.

Jakovljevic je potvrdio da je biskup potpisao taj dogovor, ali i da se druga strana obavezala da nece podizati sudske sporove. Medutim, kako benediktinci to nisu ispoštovali vec su podigli sporove, "onda smo mi od toga odustali".

Jakovljevic kaže da je objavljen stav Stalnog vijeca HBK-a te je pozvao HBK da objave što o svemu misle hrvatski biskupi kao i dokumente koji su dostavljeni papi. (S. BENIC; snimio S. MILJEVIC).

Jukopila: Bozanic je otvorio Pandorinu kutiju
"Treba vidjeti što ce reci Hrvatska biskupska konferencija. Ovo je jedna velika rana i Hrvatskoj i Crkvi. Malo je tu umiješana i iredenta koja stoji iza toga. Tu se radi o neoficijelnom pokušaju iredente da vidi kako cemo se mi ponijeti. Mi moramo biti mudri pa naglašavati ono što nas spaja, a ne ono što nas razdvaja. Mene zanima da li je kardinal Bozanic bio svjestan da svojim potpisom otvara Pandorinu kutiju. Možda da on to nije potpisao, svega toga ne bi bilo. Moramo biti složni. Moramo biti uz biskupa, jedni s drugima i uz naš narod i poštivati sve ljude dobre volje", izjavio je Anton Jukopila, svecenik u Oprtlju.


Podijeli: Facebook Twiter