Istarski sustav zaštite i spašavanja najbolji u RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Služba zaštite i spašavanja (SZiS) Istarske županije, koja djeluje pri Vatrogasnoj zajednici IŽ, dobitnica je nagrade za posebne zasluge u razvoju sustava zaštite i spašavanja za 2013. godinu u Hrvatskoj.

Istarski SZiS za ovu je nagradu predložilo Povjerenstvo državne uprave zaštite i spašavanja, a Denis Stipanov, njegov voditelj, primit će je posljednjeg dana veljače na svečanosti koja će se održati u Šibeniku.

Vatrogasna zajednica Istarske županije ustrojila je 1. siječnja 2006. godine, prva u Republici Hrvatskoj, Službu za zaštitu i spašavanje. Od osnivanja SZiS-a, zaštitu i spašavanje iz nadležnosti lokalne samouprave povjerili su im Istarska županija te svih deset istarskih gradova i 29 općina.

Stipanov pojašnjava da je istarski SZiS sve udruge građana koje se bave zaštitom i spašavanjem povezao u jedinstven sustav, koji nadopunjuje profesionalne snage zaštite i spašavanja.

- Takav sustav zaštite i spašavanja jedinstven je u državi pa mnoge županije i gradovi slijede primjer Istarske županije, kaže Stipanov.

Najveća je pritom novost, ističe on, zapovjedna odgovornost čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, koji postaju zapovjednici te rukovode operativnim snagama.

- To u praksi znači da je čitava akcija zaštite i spašavanja i sve uključene snage pod zapovjedništvom općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana. Uloga SZiS-a u tom slučaju je stručna pomoć, počevši od obavljanja administrativno-stručnih poslova za potrebe zapovjedništva Civilne zaštite i Stožera zaštite i spašavanja do koordinacije i stručno tehničkih poslova vezanih uz suradnju sa sustavima zaštite i spašavanja susjednih općina, gradova do Županije, naglašava Stipanov. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter