Istarski supermarketi bili u nedozvoljenom podnajmu

Bivšu Vesnu iznajmili su od Puljanke pa zakupili od Grada (Neven LAZAREVIĆ)
Bivšu Vesnu iznajmili su od Puljanke pa zakupili od Grada (Neven LAZAREVIĆ)

Na prošlotjednoj javnoj licitaciji gradskih poslovnih prostora u ponudi su se našli prostori koji su već desetak dana ranije bili uređeni i otvoreni. Naime, Istarski supermarketi već unaprijed su oblijepili, uredili i otvorili poslovne prostore u Zagrebačkoj ulici, na Giardinima i u Štinjanu, dok su službeno te prostore izlicitirali, ponudivši najvišu cijenu zakupa, tek prošlog utorka. Mnogi su se stoga pitali da li se radilo o pravom nadmetanju ili su se na natječaju našli prostori za već znane zakupce.

Posjed i prije licitacije

Valja podsjetiti da su Istarski supermarketi sudjelovali u licitaciji i u konačnici ponudli najviše iznose te zakupom stupili legalno u posjed poslovnih prostora na adresama Sergijevaca 4 (bivša Puljanka kod Zavoda za zapošljavanje), Giardini 11 (bivša Vesna), Zagrebačka 6 i 8 (bivši Gavrilović), te na Placi u Štinjanu (bivša Puljanka). Pritom valja napomenuti da su neki iznosi u konačnici bili i sedam puta viši od početnih. Za pet poslovnih prostora u kojem će biti trgovine prehrambenih artikala Istarski supermarketi će plaćati ukupni mjesečni najam u iznosu od 122,6 tisuća kuna. Za pojašnjenje smo stoga pitali Grad Pulu jer su, prema dostupnim informacijama, u prostoru bivše Vesne, Istarski supermarketi radili već nekoliko dana, dok su u Ulici Sergijevaca i u Štinjanu naljepnice s njihovim logotipom također duže vrijeme ukazivale na nove zakupce.

Kako su nam pojasnili nadležni iz Grada Pule, trgovačko društvo Istarski supermarketi d.o.o. bili su u posjedu gradskih poslovnih prostora prije licitacije na navedenim adresama, ali bez ugovora o zakupu. Stoga je, pojašnjavaju nam nadalje, jedini način određivanja pravnog osnova korištenja poslovnih prostora u vlasništvu jedinice lokalne samouprave upravo bio putem javnog natječaja, dakle, licitacijom.

"Zakupnik poslovnih prostora u Zagrebačkoj 6 i 8 bilo je trgovačko društvo Gavrilović d.o.o., koje je bez suglasnosti Grada Pule kao vlasnika navedenih poslovnih prostora, u posjed prostora uvelo Istarske supermarkete koji su uredno podmirivali zakupninu za prostor. Također, zakupnik poslovnih prostora u Giardini 11 te u Štinjanu bilo je trgovačko društvo Puljanka d.d. koje je, bez suglasnosti Grada Pule kao vlasnika predmetnih poslovnih prostora, u posjed tih prostora također uvelo Istarske supermarkete. Puljanci je ugovor o zakupu poslovnog prostora u Sergijevaca 4 otkazan 8. prosinca 2015. godine, a ugovor o zakupu prostora u Giardini 11, kao i u Štinjanu, otkazala je sama Puljanka 2. svibnja 2016. godine", pojašnjavaju iz Grada Pule. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter