Istarski srednjoškolci i s lošim ocjenama natprosjecni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srednjoškolci u Istri na cetiri su ispita u probnoj državnoj maturi postigli bolje rezultate od državnog prosjeka, a uz to u niti jednom testu nisu bili ispod prosjeka, cime su po uspješnosti zauzeli petu poziciju u zemlji. Najbolji su bili ucenici iz Medimurske županije, koji su u cak devet ispita postigli rezultate više od prosjeka, dok su najslabije rezultate imali srednjoškolci iz Zadarske županije koji su 10 ispita riješili lošije od ostalih srednjoškolaca u zemlji.

Analiza rezultata nacionalnih ispita, koji su pisani krajem prošle godine, pokazuje da su ucenici gimnazija i strukovnih škola u Istarskoj županiji iznadprosjecno riješili ispit iz engleskog jezika i to višu i nižu razinu, zatim višu razinu matematike te ispit iz talijanskog jezika kao izbornog predmeta.

Ispit probne državne mature iz engleskog jezika više razine polagalo je više od 15.000 ucenika, koji su u prosjeku tocno riješili 67 posto ispita. Istarski srednjoškolci zauzeli su drugo mjesto sa 72,2 posto, a bolji su bili samo ucenici iz Primorsko-goranske županije koji su ostvarili 72,8 posto. Zbog prilicno visoke riješenosti cak više od polovice ucenika ocijenjeno je vrlo dobrim ili odlicnim, no unatoc tome niti jedan nije odgovorio tocno na sva pitanja.

I kod niže razine engleskog jezika Istra je sa 78 posto riješenosti zauzela drugo mjesto, iza Primorsko-goranske županije.U testovima iz matematike rezultati su pak bili katastrofalni. Ucenici su prosjeku riješili samo 26,43 posto zadataka, cime su  zaradili cistu jedinicu. U Istri je taj prosjek nešto viši, 29 posto, ali svejedno nedovoljno za prolaz. Na veliki dio testa uopce nisu ni pokušali odgovoriti - gimnazijalci na 26 posto zadataka, a ucenici strukovnih programa 44 posto. Cešce su birali ispit osnovne razine, no unatoc tome, prosjecna riješenost je iznosila svega 38 posto.

Ucenici su iz hrvatskog jezika znali odgovore na oko 55 posto pitanja, cime su zaradili ocjenu dobar, a istarski srednjoškolci ne odudaraju od prosjeka. Porazna je cinjenica da niti jedan ucenik nije bez greške riješio ovaj ispit.

Ucenici iz Istre bili su prvi u pisanju testa iz talijanskog jezika kao izbornog predmeta. Test je polagalo 359 ucenika, od kojih je samo jedan ucenik tocno riješio cijeli ispit. Prosjecna riješenost je 62 posto, a u Istarskoj županiji je bila 78 posto.

Probnoj državnoj maturi pristupilo je 1.406 srednjoškolaca iz Istre, tadašnjih ucenika trecih razreda, a ove ih godine u svibnju ocekuje prava državna matura koja ce ujedno zamijeniti prijemne ispite na fakultetima.


Podijeli: Facebook Twiter