Istarski sladoled u Garageu

Bruno Krajcar, Edi Maružin, Barbara, Mikela Banko Lukšić, Drago Orlić, Goran Karlić, Aleš Winkler i Sandi Orbanić
Bruno Krajcar, Edi Maružin, Barbara, Mikela Banko Lukšić, Drago Orlić, Goran Karlić, Aleš Winkler i Sandi Orbanić

Sladoled od karameliziranog pršuta, maslina, malvazije, tartufa i divljih šparuga vrlo je neuobičajen i nama, ljubiteljima standardnih okusa, neočekivan, a svatko tko misli da nije dobar, vara se.

U umaškom klubu Garage Ultra Lounge u četvrtak je predstavljena nova istarska gastronomska priča - sladoled s autohtonim domaćim proizvodima. Osim navedenih, u paleti od ukupno 22 vrste od danas će se u Garageu i pazinskoj konobi Vinja nuditi i onaj od vanilije s cvjetnom soli iz solane u Izoli i maslinovim uljem "Terra Istriana" iz Umaga, kozjeg sira sa Stancije Kumparička i aromatiziranim cvijetom lavande, potom s teranom, fužima, čokoladom iz Venezuele i ružinim likerom, pa sladoled od duhana i konjaka, a tu su još i rum, viski Jack Daniels i drugi. Svaki dan nudit će se dva okusa, a treći će biti na bazi tartufa.

Inicijativa je to poznatog gurmana i književnika Drage Orlića koji je vlasnike tih lokala potaknuo na to. Time se Garage zapravo već priprema za iduću turističku sezonu, a sada će se nuditi domaćim gostima da bi se vidjelo treba li što mijenjati. Stručne savjete i recepte dobili su od poznatog slovenskog gastro kritičara Matevža Kmeta.

- Ideja je nastala u Poreču na Festivalu palente prije desetak godina kada je talijanski slastičar pripremio sladoled od palente i gorgonzole. Njegova teorija jest da se ova slastica može napraviti od bilo čega. Temelj svega je slatko vrhnje koje mora biti odlično. Ovo je stoga zanimljiv i hvalevrijedan poslovni pothvat. Tako će Garage, osim po plesu i zabavi, biti prepoznatljiv i po svom sladoledu. Preporučljivo je eksperimentirati s novim okusima, kazao je Orlić.

Na degustaciji su gostovali pjevači Gustafa Edi Maružin i Barbara Munjas, kantautor Bruno Krajcar, vlasnik Karlić tartufa iz Buzeta Goran Karlić, kao i vlasnici Stancije Kumparička Aleš Winkler i žminjske mljekare Latus Sandi Orbanić. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter