Istarski sjever ozbiljno počeo postavljati nove turističke rekorde

Matematika ne laže: pazinski su osnovci izračunali koliko je bio velik Veli Jože! (D. ŠIŠOVIĆ)
Matematika ne laže: pazinski su osnovci izračunali koliko je bio velik Veli Jože! (D. ŠIŠOVIĆ)

Istarski sjever postavlja nove turističke rekorde. Prema podacima sustava eVisitor, na buzetskom području je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 34,92 više dolazaka s obzirom je broj dolazaka sa prošlogodišnjih 4.293 porastao na 5.792. Bilježi se i 24,34 posto više noćenja čiji je broj za razliku od istog razdoblja lani, sa 14.171 povećan na 17.620. Najbrojniji turisti, uz domaće goste koji bilježe 1.642 dolazaka i 3.904 noćenja, su njemački gosti sa 782 dolaska, ali i 4.126 noćenja što je 73 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prethodne godinu. Takvim se turističkim rezultatima buzetsko područje uklapa u hrvatske trendove, koji su potvrda da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija.

Iz 59 zemalja

- Austrija, Rumunjska i Ujedinjeno kraljevstvo nalaze se ispred Italije s brojem noćenja i dolazaka, čime se nastavlja trend pada talijanskih gostiju, što ne mora nužno značiti da će tako biti i u narednim mjesecima. Posebno veseli to što su Buzeštinu posjetili turisti iz čak 59 zemalja, pa smo tako imali goste iz Kanade, Rusije, Izraela, Indije, Tajvana, Grčke, Argentine, Portugala, Japana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bjelorusije, Meksika i ostalih zemalja, izjavila je Mila Nežić iz Turističke zajednice Grada Buzeta.

U buzetskom TZ-u kao i u kompletnom turističkom sektoru imaju razloga za zadovoljstvo, jer turističke brojke idu strelovitom uzlaznom linijom. Buzet je tako lani prvi puta u povijesti dosegnuo magičnu brojku od 50.000 noćenja i time postavio svoj turistički rekord, ali i pretekao neka poznatija turistička središta u okolici, a sada nastavlja sa turističkim rastom. Takve trendove prati i porast turističkih kapaciteta tako je na buzetskom području trenutno registrirano 121 iznajmljivača, 146 smještajnih objekata, te 807 ležaja.

- Rekordnim turističkim brojkama zasigurno pridonose bogati sadržaji koji se održavaju na našem području, od kulturnih, pa do sportskih manifestacija koje postaju razlog dolaska u destinaciju. Nakon dugog niza godina sustavnog rada, odlične suradnje privatnoga i javnog sektora, organiziranja svjetski poznatih manifestacija poput "100 milja Istre", ali i onih regionalnih i lokalnih, te konstantnog poboljšanja uvjeta boravka gostiju i stvaranjem novih sadržaja, očigledno nam se vraća uloženi trud, izjavila je Nežić.

Agencijske grupe

U Hotelu Fontana koji je sa svoja 102 ležaja, najveći smještajni objekt buzetskog područja, u odnosu na isto razdoblje lani također bilježe 10 postotno povećanje noćenja za travanj, svibanj i lipanj. Voditeljica Hotela Fontana Nevija Merlić od zanimljivosti će izdvojiti sve veći broj gostiju iz Koreje.

- Riječ je o agencijskim grupama koje su na proputovanju te se u pravilu zadržavaju samo na jednom noćenju. Početkom godine imali smo dosta gostiju koji su u Buzet dolazili na team building kao i onih koji su koristili konferenciju dvoranu, a u slobodno vrijeme istraživali turističku ponudu. Tijekom ljetnih mjeseci surađujemo sa već standardnim partnerskim agencijama, preko kojih nam dolaze organizirane grupe, a ima i individualnih dolazak. Gosti uglavnom koriste noćenje i doručak, neki i polupansion, a naš hotel im je baza iz koje odlaze na izlete na buzetsko područje, u okolna turistička odredišta, kao i na Brijune, u Opatiju pa čak i u Veneciju, ističe Merlić.

Istarski sjever i dalje svoju konkurentnost na turističkom tržištu gradi kroz četiri segmenta, a to su kulturni proizvodi; glagoljica i srednjovjekovni gradići, Buzet outdoor, gourmet sa naglaskom na tartufima te vitality turizam.

Dva info punkta

Turistička zajednica Grada Buzeta s dva info punkta koja rade u ljetnim mjesecima svakodnevno pruža informacije posjetiteljima Roča i buzetskog starog grada, a velika posjećenost jamči odličan nastavak sezone. U prilog tome govore i brojke, pa je tako u prvih sedam dana mjeseca srpnja na Buzeštini ostvareno čak 22 posto više dolazaka i 44 posto više noćenja u odnosu na prvi srpanjski tjedan prošle godine. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter