Istarski seljaci nemaju novca za plaćanje kazni

Za razliku od prošle ove godine istarski mljekari neće prosvjedovati (M. ANGELINI)
Za razliku od prošle ove godine istarski mljekari neće prosvjedovati (M. ANGELINI)

Turistička sezona i besparica glavni su razlozi zbog kojih istarski poljoprivrednici nisu, poput svojih slavonskih kolega, izašli na ceste. Silvano Orbanić, predsjednik udruge istarskih proizvođača mlijeka Mlikarica, čiji su se članovi prošle godine pridružili prosvjedu mljekara, pojašnjava da seljaci više nemaju novca ni za naftu, a kamoli za eventualne kazne.

- Istarski seljaci daju veliku podršku prosvjednicima u Slavoniji i u kontaktu smo s njima. Nažalost, da izađemo pet minuta na cestu nastao bi opći kaos i vjerojatno bi nas specijalna policija maknula istog momenta. Nemamo šoldi za kazne platiti, nemamo niš. Nema nas više ni pola ča nas je bilo, svi odustaju. Proizvodnja mlijeka u Istri se smanjila za 70 posto, kaže Orbanić.

Pitamo ga zašto su istarski seljaci tihi, na što odgovara da se na Poluotoku poljoprivreda većinom bazira na malim gospodarstvima, kojima problemi slavonskih kolega nisu prioritet.

"U Istri, nažalost, nema puno profesionalnih poljoprivrednika, većina dobije ča dobije, proizvede ča proizvede. Ako dobiju nešto od države to im je dobrodošlo, ali i bez tega mogu preživjeti", kaže.

Upitali smo ga smatra li da su za prenisku cijenu odgovorni i udruženi otkupljivači.

"Mi znamo da Agrokor formira cijene, pogotovo za žitarice. Svi ostali se samo drže tih cijena i nitko ne želi pregovarati. U proizvodnji mlijeka je to Dukat. Najjači u lancu su ti koji kreiraju sudbinu proizvođača", jasan je i porazan njegov odgovor.

Resorni županijski pročelnik Milan Antolović, pak, smatra da su prosvjedi seljaka krivo usmjereni.

"Moraju se pomiriti s time da je poljoprivreda sada i pod nadzorom EU-a. Poljoprivrednici trebaju na drugačiji način tražiti rješenje", kaže. No, priznaje da ga istarski poljoprivrednici stalno kontaktiraju zbog potraživanja prema državi. Takvih je potraživanja, ističe, puno.  (B. ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter