Istarski se muzeji sve više bave - hranom


Hrana, kuhinja, prehrana, gastronomija čine bitnu sastavnicu svake povijesne epohe, pa ne čudi što se tom temom u posljednje vrijeme sve više bave i muzeji. Etnografski muzej Istre iz Pazina već dulje vrijeme studiozno proučava tradicijsku prehranu u Istri. Za etnologe je jednako važno i što se i kako jelo nekad, kao i što se i kako jede danas, a ako je zdrava prehrana jedna od najaktualnijih tema današnjice, ona ništa manje nije bila važna ni u prošlim vremenima kada su ljudi također jeli zdravo.

Ovako nam je Tanja Kocković Zaborski, kustosica pazinskog Etnografskog muzeja Istre i voditeljica ovog projekta, predstavila polazne osnove manifestacije "Pazi što jedeš", koja je u drugom izdanju minule subote u pazinskom Spomen domu okupila četrdesetak proizvođača zdrave hrane, odnosno ekološki proizvedenih namirnica i prateće opreme. Da muzeji za temu prehrane mogu biti itekako relevantni sugovornici, pokazao je i stručni dio manifestacije, kroz sedam predavanja i prezentacija.

Sajamskom dijelu manifestacije odazvao se izuzetno velik broj posjetitelja, a na većem broju štandova proizvodi i prerađevine mogli su se i kušati. Sirevi, marmelade, namazi, napitci, med, slastice i drugi kućni proizvodi nuđeni su odmah pokraj svježeg ekološki proizvedenog povrća i voća, kao i ekološkog sjemenja za one koji žele tek početi s takvom proizvodnjom u svojim vrtovima. Svoje su proizvode nudila obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge i tvrtke iz Istarske, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke županije. Na vrevu koja je predvorje Spomen doma ispunila atmosferom sasvim nalik onoj s neke prosječne tržnice, sasvim lijepo se nadovezao i podnevni koncert pazinske etno-grupe Veja.

Dobro su bila posjećena i predavanja u maloj koncertnoj dvorani Spomen-doma, gdje su program otvorili Goran Zgrablić i Lada Radin predstavljanjem svog projekta "Taste of Croatia". Radi se zapravo o blogu i usporednom facebook servisu na kojemu ovo dvoje autora predstavlja turistima ponudu hrvatskih restorana, konoba, agroturizama i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Tajana Ujčić, Franko Lukež i Dario Komšo predstavili su katalog upravo zatvorene i vrlo uspješne pulske izložbe o kulturi hrane i povijesti prehrane u Istri "Ki sit ki lačan". Ova je izložba polučila velik interes i izvan Istre, pa bi doskora, prema već pokazanom interesu, mogla gostovati u Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani i Skopju. Uspješna suradnja istarskih muzeja model je koji će se primijeniti i na sljedeći zajednički projekt posvećen temi ljubavi i spolnosti, najavio je Komšo.

Posjetitelji sajma mogli su sudjelovati i u radionicama izrade domaće tjestenine, odnosno probati kako se to ručno rade fuži i pljukanci. Gotovo da nije bilo posjetitelja koji na sajmu nije nešto i kupio. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter