Istarski SDP-ovci bez naputka kako glasati o Liniću

Maja Šarić i Tanja Vrbat (M. ANGELINI)
Maja Šarić i Tanja Vrbat (M. ANGELINI)

Gotovo je nemoguće bilo izvući ikakav stav istarskih SDP-ovaca koji će danas sudjelovati na sjednici Glavnog odbora u Zagrebu, a na kojoj se očekuje i top-tema, odnosno glasanje o izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a. Premda je riječka organizacija donijela odluku (osim ministra Željka Jovanovića koji se s njima ne slaže), istarski SDP-ovci se po tom pitanju nisu sastajali ni dogovarali.

Naputke županijske organizacije barem zasad nemaju ni članovi Glavnog odbora iz Istre - Ivan Lukež, Peđa Grbin, Dino Kozlevac, Vedran Grubišić i Tanja Vrbat - koji će, čini se, glasovati svako po svojoj savjesti.

Najkonkretniji je bio bivši, smijenjeni predsjednik županijske organizacije Dino Kozlevac, koji je kazao da je unutarstranačka komunikacija jako loša i da cijela ova situacija nanosi ogromnu štetu cijelom SDP-u. Bez zadrške je odgovorio da će u slučaju glasovanja o Liniću biti protiv njegova izbacivanja te napomenuo da apsolutno podržava Zlatka Komadinu koji je ovih dana najavio da se planira kandidirati za predsjednika stranke.

- Istarski SDP se nije oglasio, to je točno, no ja ću biti protiv izbacivanja Linića, rekao je Kozlevac.

Iako nije želio ništa komentirati, iz razgovora s Vedranom Grubišićem može se iščitati da bi on ipak mogao okrenuti leđa premijeru Zoranu Milanoviću dođe li do izjašnjavanja o Liniću.

- Ne mogu zasad ništa reći dok ne čujem raspravu na Glavnom odboru, kazao je Grubišić. No, dodao je da je bio protiv izbacivanja bivše SDP-ovke Aleksandre Kolarić, a na jednoj od proteklih sjednica Glavnog odbora bio je suzdržan na glasanju oko provedbe Plana 21 na pola mandata.

Peđa Grbin nije želio reći svoje mišljenje, a kako je glasovao, znat će se nakon današnje sjednice. Na konstataciju da je jedan visokopozicionirani SDP-ovac rekao da sve ovisi baš o županjskim organizacijama Grbin je rekao "neka taj visokopozicionirani član stranke za početak kaže svoje ime i prezime". Argumentiranu raspravu Glavnog odbora čeka i Ivan Lukež koji se suzdržao od bilo kakvog komentara.

Tanja Vrbat pak smatra da se unutarstranački odnosi ne trebaju rješavati i protezati po medijima. Kazala je da na dnevni red nije stavljeno izjašnjavanje o Liniću te da je zapravo glavna tema rasprava o rezultatima europskih izbora.

Možda se njoj to tako čini, no u žiži javnosti sigurno neće biti već prežvakani izborni poraz Kukuriku koalicije, već hoće li članstvo izbaciti Slavka Linića iz stranke. Vrbat je dodala da istarski SDP-ovci za razliku od riječkih kolega nisu dobili nikakav naputak o eventualnom glasanju te da nije bilo nikakvog dogovaranja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Šarić: Članove treba okupljati, a ne razdvajati

- SDP Istre na svojim stranačkim tijelima nije raspravljao o bilo kakvim temama vezano uz isključenje gospodina Linića. Čekamo da se danas održi Glavni odbor, revidiraju materijali, naprave analize održanih europarlamentarnih izbora i rasprave ostale relevantne teme za funkcioniranje države.

Jedna od tih tema je definitivno i ovo. Uzimajući u obzir trnovit put socijaldemokracije, moram naglasiti da smo u SDP-u sukobe koje smo do sada imali rješavali na stranačkim tijelima, poštujući volju većine. Vjerujem da će tako biti i u ovom slučaju, ističe predsjednica istarskog SDP-a Maja Šarić.

- Moj osobni stav kao dugogodišnje SDP-ovke je da članove treba okupljati, a ne razdvajati, zaključila je Šarić. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter